Schiphol heeft al weken te maken met drukte op de luchthaven door personeelstekort
NOS Nieuws

Lange rijen op Schiphol: eerste weekend van juli meteen druk

Het was vanmorgen al vroeg druk op Schiphol. Vakantiegangers en andere reizigers stonden tot ver buiten de vertrekhallen te wachten en het kan lang duren om door de beveiliging te komen.

Persbureau ANP meldt dat de meeste mensen de drukte wel accepteren en dat er van boze reacties bij wachtende reizigers geen sprake is. Wel maken mensen zich zorgen of ze hun vlucht zullen halen. Een aantal vluchten is vertraagd of geannuleerd.

Schiphol kampt al een tijd met een tekort aan personeel bij de bagage-afhandeling en de beveiliging. De luchthaven gaf daarom eerder al aan dat het lastig zal worden om de zomerdrukte het hoofd te bieden en daarom werden verschillende maatregelen aangekondigd.

Zo geldt er deze maand een maximum aantal van 67.500 reizigers die dagelijks van Schiphol mogen vertrekken, maar die maatregel gaat pas vanaf volgende week in. Dat betekent dat er dagelijks duizenden reizigers minder vanaf de luchthaven kunnen vertrekken. Vooral reizigers van KLM zullen dat merken.

Ook deze reiziger stond vanmorgen buiten de vertrekhal te wachten:

Niet alleen op Schiphol is het druk, ook op andere Europese vliegvelden zijn problemen. Dit weekend is er bijvoorbeeld een staking op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs. Eén op de vijf vluchten op de grootste luchthaven van Frankrijk gaat daardoor vandaag niet door.

Op het vliegveld van Frankfurt hadden ze gisteren te maken met een 'kofferchaos'. Daar stapelden koffers zich op door een gebrek aan personeel.

Een passagier filmde de taferelen op de luchthaven:

Kofferchaos in Frankfurt

In Ierland gaat het leger helpen met de beveiliging op het vliegveld van Dublin op momenten van grote drukte of als er veel personeel uitvalt bij een heropleving van het coronavirus. Ook daar hebben ze grote moeite met het vinden van personeel. Veel mensen zijn ontslagen tijdens de coronacrisis, maar nu het vliegverkeer weer volop op gang komt, lukt het nauwelijks om nieuwe mensen aan te nemen.

De Belgische luchthaven Brussels Airport zegt juist klaar te zijn voor een drukke zomer. De afgelopen weken heeft het vliegveld honderden vacatures ingevuld om de verwachte drukte het hoofd te bieden. Brussels Airport verwacht zo'n 4 miljoen reizigers deze zomer.

Boerenprotesten

Maandag wacht Schiphol mogelijk een nieuw probleem. Boerenorganisaties hebben gezegd dat ze die dag het hele land willen platleggen uit protest tegen het stikstofbeleid, met in het bijzonder acties rond luchthavens. Schiphol heeft reizigers daarom opgeroepen om zo veel mogelijk met de trein naar het vliegveld te komen.

Minister Ollongren van Defensie zei gisteren dat het leger klaarstaat om maandag te assisteren op Schiphol. "Schiphol is vitaal. Dat moet kunnen doordraaien", aldus Ollongren. De wegen naar de luchthaven moeten volgens de minister vrij blijven. Ze riep de boeren daarom op om niet naar Schiphol te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl