Piet Buter
NOS VoetbalAangepast

Oud-voetbaltrainer Buter erkent affaire met Pauw, maar ontkent verkrachting

De man die door voormalig bondscoach Vera Pauw wordt beschuldigd van verkrachting is - zo vermoedt hij zelf - de 73-jarige oud-voetbaltrainer Piet Buter. De voormalige technisch directeur van FC Utrecht erkent dat hij in de jaren 80 kortstondig een affaire met Pauw heeft gehad, maar zegt dat van verkrachting "absoluut geen sprake" is geweest.

"Dit komt voor mij en mijn gezin als een donderslag bij een heldere hemel", zegt Buter, nadat het AD over zijn mogelijke betrokkenheid had gepubliceerd. "Als ik iemand pijn heb gedaan, dan spijt me dat enorm. Maar wat ik nu allemaal hoor... Dit kán gewoon niet waar zijn. Zo zit ik niet in elkaar. Dat weet mijn gezin, dat weten mijn vrienden en kennissen. Ik ben echt totaal verbijsterd."

Hij zegt zich niet tot in detail te kunnen herinneren wat er tussen hem en Pauw is gebeurd in de jaren 80, "omdat het zo ontzettend lang geleden is. Maar één ding weet ik honderdduizend procent zeker: helemaal niets heeft er plaatsgevonden zónder wederzijds goedvinden."

Verder zegt Buter dat hij spijt heeft van de affaire met Pauw. "Ik had er nooit aan moeten beginnen. Het is gebeurd, maar ik heb er zelf een einde aan gemaakt."

Vera Pauw in haar huidige rol als bondscoach van de Ierse voetbalvrouwen

In een uitgebreide verklaring bracht Vera Pauw gisteravond naar buiten hoe ze meerdere malen, als speelster en later als bondscoach, slachtoffer is geweest van seksueel misbruik.

Die ervaringen lijken, zo vertelt Pauw aan NRC, onderdeel van een groter geheel. Ondanks meldingen van grensoverschrijdend gedrag van KNVB-functionarissen ervaart ze structurele tegenwerking door de voetbalbond. "Gepland vernederingsbeleid", stelt de 59-jarige Pauw.

Affaire

"In oktober 1986 begint eigenlijk de ellende voor haar", vertelt NRC-journalist Hugo Logtenberg, een van de schrijvers van het artikel. "Bij een voetbalkamp leert ze een ervaren coach kennen, veertien jaar ouder dan zij, waarna er een affaire ontstaat."

"Het leidt tot seksueel onverkwikkelijke gebeurtenissen, zegt Logtenberg. "Het zijn stevige aantijgingen en dat verdient stevig onderzoek. In een wereld waarin vrouwenvoetbal niets voorstelde begon zij als jonge vrouw, als pionier en als liefhebber. En kijk waar het vrouwenvoetbal nu staat." Maar zo mooi als het vrouwenvoetbal zich ontwikkelde, zo lelijk ging het er achter de gesloten deuren in Zeist aan toe.

Logtenberg deed samen met Danielle Pinedo onderzoek naar de aantijgingen van Pauw. De twee journalisten van NRC spraken met 25 betrokkenen, onder wie de man tegen wie Pauw afgelopen juni alsnog aangifte heeft gedaan vanwege verkrachting.

De grondlegger van het Nederlandse vrouwenvoetbal heeft het zwaar in het mannenbolwerk van de KNVB. Logtenberg: "Ze opereert in een masculiene wereld, die volgens een vertrouwelijk onderzoek als horkerig te boek staat. Zeer vrouwonvriendelijk en ze probeert dat zo goed en zo kwaad als het gaat bij elkaar te brengen."

Logtenberg refereert aan het onderzoek dat in 2021 in opdracht van de KNVB door een extern onderzoeksbureau is gestart en werd geleid door hoogleraar sport en recht Marjan Olfers.

Het onderzoek komt pas op gang nadat Pauw, die zich inmiddels persona non grata voelt bij de KNVB, voor de vijfde keer aan de bel heeft getrokken. "Lang heeft ze rondgelopen met diepe schaamte: 'Ben ik naïef geweest? Ik heb hem (de coach, red.) zelf nog eens binnengelaten. Wie gelooft mij als ik dit vertel?' Dat zie je vaak in dit soort verhalen", zegt Logtenberg.

Andere Tijden Sport: Vera's Voetbaldroom

Tien jaar voor de start van het externe onderzoek, vanaf 2011, maakt Pauw meerdere keren melding van het seksuele misbruik. Logtenberg: "De ene keer is het schriftelijk, de andere keer mondeling en het gaat een keer per mail. Het gaat zo door in de loop der jaren en de KNVB reageert daar eigenlijk niet op."

"In die bewondering voor het werk wat ze doet, maar soms ook de ergernis van hoe ze te werk gaat, is er geen aandacht voor wát ze meldt", zegt Logtenberg over de kwestie. Totdat, zo vertelt de NRC-journalist, na nog meer weerstand en vernedering de maat vol is voor Pauw.

"Dat er onmin was tussen haar en de KNVB, was bij meer mensen in de sportwereld bekend, maar wat precies de aard was daarvan, wist niemand."

'Onvoldoende alert'

De onderzoekscommissie, die haar bevindingen enkele weken geleden aan de KNVB presenteerde, concludeert hoe de bond "onvoldoende alert heeft gereageerd op de meldingen". Ook staat volgens de onderzoekers vast dat er "onvoldoende waardering en niet-erkenning door de KNVB is van haar prestaties en haar bijdrage aan de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl