Memphis Depay, met Oranje naar het WK 2022
NOS Voetbal

FIFA lanceert nieuwe buitenspeltechnologie op WK voetbal in Qatar

Bij het WK voetbal van eind dit jaar in Qatar zal gebruik worden gemaakt van nieuwe buitenspeltechnologie. Wereldvoetbalbond FIFA heeft daartoe besloten na diverse tests met het semiautomatische systeem. Dankzij een sensor in de bal en speciale camera's in de stadions die zeer nauwkeurig registreren waar de spelers zich bevinden, kan worden vastgesteld of er wel of geen sprake is van buitenspel.

De nieuwe technologie is de afgelopen maanden getest bij onder meer het toernooi om de Arab Cup en het WK voor clubs. Naar aanleiding van de resultaten daarvan heeft de internationale spelregelcommissie IFAB een positief advies afgegeven, wat weer heeft geleid tot de zet van de noviteit tijdens het WK dat op 21 november in Qatar begint.

De nieuwe buitenspeltechnologie in beeld

Vier jaar geleden werd bij het WK in Rusland voor het eerst gebruik gemaakt van de VAR: videoarbiters achter tv-schermen die bij belangrijke momenten in wedstrijden de scheidsrechter op het veld kunnen helpen.

Nog steeds discussie

In de Nederlandse voetbalcompetitie wordt al enkele jaren gebruik gemaakt van een minder geavanceerde vorm van buitenspeltechnologie. Door op basis van tv-beelden lijnen te trekken, kunnen de videoarbiters bepalen of bij een doelpunt sprake was van buitenspel. Desondanks leidt dat af en toe nog steeds tot discussie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl