Het opspotingsbericht van Ruja Ignatova
NOS Nieuws

FBI voegt 'cryptokoningin' toe aan lijst van meest gezochte voortvluchtigen

De FBI heeft OneCoin-medeoprichter Ruja Ignatova toegevoegd aan de lijst van meest gezochte voortvluchtigen. De zelfbenoemde 'cryptokoningin' zou honderden miljoenen dollars hebben verdiend met haar digitale munt die volgens gedupeerden en Amerikaanse justitie weinig meer was dan een piramidespel.

OneCoin werd na zijn oprichting in 2014 in korte tijd zeer populair bij investeerders. Hun werd een cryptomunt beloofd die goedkoper en veiliger zou zijn dan marktleider Bitcoin. In 2016 verscheen de Bulgaarse Ignatova nog trots op een evenement in Wembley Stadium en ze reisde de hele wereld over om investeerders aan te trekken. Naar schatting hebben investeerders bijna 4 miljard euro in OneCoin gestoken.

Een onderzoek van de Amerikaanse politie concludeerde echter dat de onderneming "uitsluitend was opgezet om investeerders op te lichten". In tegenstelling tot meer gangbare cryptomunten werden bij OneCoin volgens de Amerikaanse politie geen transactiegegevens bijgehouden (via een zogenoemde blockchain) waardoor de munt geen feitelijke waarde had.

Verdwenen sinds 2017

Sinds 2017 is Ignatova niet meer in het openbaar gezien. Ze reisde van Sofia naar Athene en daarna verdween zij. De FBI looft een beloning uit van maximaal 100.000 dollar voor de persoon die tips heeft over de huidige verblijfplaats van de zakenvrouw.

De lijst van meest gezochte personen van de FBI bestaat al 72 jaar. De 42-jarige zakenvrouw is pas de elfde vrouw die op de lijst is gezet. Ook de internationale politieorganisatie Interpol vaardigde een opsporingsbericht uit.

Haar broer Konstantin Ignatov, die mede-eigenaar was van OneCoin, werd in 2019 al gearresteerd. Hij bekende onder meer schuldig te zijn aan bankfraude en witwassen en trof een schikking. Hij getuigde tegen advocaat Mark Scott die ook vele miljoenen aan de onderneming zou hebben verdiend. Deze advocaat werd in 2019 veroordeeld voor het witwassen van 400 miljoen dollar. Mogelijk werkt Ignatov nu samen met Amerikaanse justitie aan de zaak tegen zijn zus.

Ingevlogen uit Londen

Oprichter van beleggen.com Harm van Wijk is een van de gedupeerden van OneCoin. "Je werd als investeerder verleid door mooie verhalen", zegt hij tegen de NOS op NPO Radio 1. "Je werd enthousiast gemaakt door mooie presentaties en verhalen van vrienden. Er kwamen mensen invliegen vanaf Londen. Dan heb je op gegeven moment het idee dat het iets zou kunnen zijn."

Hij ontving echter steeds meer signalen dat persberichten die werden verspreid niet bleken te kloppen. "Langzaam maar zeker begon het besef door te dringen dat het niet de grote concurrent zou worden van Bitcoin."

Hij maakt zich geen illusies dat hij het naar eigen zeggen "behoorlijke bedrag" dat hij investeerde ooit nog terug zal krijgen. Ook denkt hij niet dat Ignatova ooit gevonden zal worden. "Ik verwacht dat ze ergens in Latijns-Amerika bij een plastisch chirurg is geweest en ga dan nog maar eens proberen om iemand te vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl