Ratko Mladic opgepakt
In Servië is ex-generaal Ratko Mladic opgepakt. Dat heeft de Servische president Boris Tadic op een persconferentie bekendgemaakt. Mladic zal worden uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal.
Het is nog onduidelijk waar Mladic is gearresteerd. De 69-jarige Mladic had een andere identiteit aangenomen en noemde zich Milorad Komadic.
Tadic zei in zijn toespraak dat de arrestatie van Mladic een hoofdstuk afsluit. "Het is een stap richting verzoening in de regio." De arrestatie van Mladic is volgens hem het resultaat van de samenwerking van zijn land met het Joegoslaviëtribunaal. "Alle oorlogsmisdadigers moeten voor de rechter worden gebracht", zei hij.
EU-lidmaatschap
Tadic prees de Servische inlichtingendiensten die er volgens hem alles aan hebben gedaan om Mladic te pakken te krijgen.
De Servische president zei ook dat een lidmaatschap van de Europese Unie voor Servië nu dichterbij komt. De uitlevering van Mladic is een van de belangrijkste voorwaarden voor toetreding tot de Europese Unie.
Mladic was de laatste voortvluchtige hoofdrolspeler uit de Joegoslavische burgeroorlog van de jaren negentig.
Ondergedoken
Hij was opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen tijdens de burgeroorlog. Hij gaf onder meer leiding aan het wegvoeren en vermoorden van meer dan 7000 moslimmannen in Srebrenica in 1995. Ook leidde hij de jarenlange belegering van Sarajevo, waar 10.000 burgers omkwamen en sluipschutters vanaf de daken op burgers schoten.
Mladic was de meest gezochte oorlogsmisdadiger van Europa. Hij is door het Joegoslaviëtribunaal aangeklaagd voor genocide. Hij werd in 1995 in staat van beschuldiging gesteld, maar werd sindsdien nog geregeld in de openbaarheid gezien. Pas na de arrestatie van oud-president Slobodan Milosevic in 2001 dook hij onder.
Het is nog niet duidelijk wanneer de ex-generaal naar het tribunaal in Scheveningen wordt overgebracht.
Reacties
De NAVO is "uiterst verheugd" over de arrestatie van Mladic. "Bijna zestien jaar sinds de aanklacht tegen hem wegens genocide en andere oorlogsmisdaden biedt zijn arrestatie eindelijk een kans om het recht te laten zegevieren", zei secretaris-generaal Rasmussen in een reactie.
Ook het Wite Huis en de mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben verheugd gereageerd op het nieuws uit Servië. De Franse president Sarkozy spreekt van een moedige stap, die Servië dichter bij toetreding tot de Europese Unie brengt. Volgens de Britse minister van Defensie Fox kan de Servische bevolking nu een zeer ongelukkig hoofdstuk uit de geschiedenis afsluiten.