Minister Staghouwer van Landbouw
NOS NieuwsAangepast

Staghouwer wil gesprek met boeren, Van der Wal terug op ministerie

Minister Staghouwer van Landbouw wil volgende week een gesprek organiseren met boerenorganisaties. Die organisaties moeten dan wel de aard van de protestacties van deze week afkeuren, zegt het ministerie van Landbouw.

Minister Staghouwer is de eerste gesprekspartner, omdat de inzet een gesprek over de toekomst van de landbouw is. Hij wil de komende weken aan de agrarische sector duidelijk maken wat het kabinet te bieden heeft en hoe dat in de praktijk gaat uitpakken.

Het is nog niet zeker of ook minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) bij het gesprek zal zijn. Zij is weer op het ministerie aan het werk na de rellen bij haar woning, waardoor zij even thuisbleef. Boeren braken door een politieblokkade, vernielden een politieauto en leegden een giertank.

Landbouworganisaties reageren teleurgesteld op het voorstel van de minister. "Hij heeft duidelijk niets begrepen van het grootste boerenprotest ooit, vorige week in Stroe", zegt bestuurslid Jeroen van Maanen van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, die stelt te spreken namens alle boerenbelangenorganisaties die in Stroe aanwezig waren.

"Nu de acties en het commentaar daarop toenemen wil Staghouwer ineens weer praten, maar we hebben lang genoeg gepraat. De maat is vol", aldus Van Maanen. Volgens de boeren lijdt het kabinet aan tunnelvisie en zolang er geen zicht op aanpassing van de stikstofplannen willen zij niet in gesprek met de minister.

Agractie

Agractie Nederland stelt dat er sowieso gesproken moet worden met minister Van der Wal omdat minister Staghouwer niet gaat over "de draconische plannen waar het boerenprotest over gaat."

Vanavond debatteert de Kamer over de uit de hand gelopen acties. Kamerleden voelen zich onveilig nu actievoerders niet terugdeinzen voor acties op de stoep van politici.

Premier Rutte, net terug van de NAVO-top in Madrid, zal samen met minister Yesilgöz in het debat moeten uitleggen wat het kabinet eraan gaat doen om meer gewelddadige en gevaarlijke protesten te voorkomen.

Het debat begint om 19.30 uur en is live te volgen op NPO Politiek en via NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl