NOS NieuwsAangepast

Wetenschappers vervolgd na aardbeving

Door correspondent Andrea Vreede in Italië

In Italië moeten zeven wetenschappers voor de rechter verschijnen wegens de aardbeving in L'Aquila in 2009. Familieleden van ongeveer dertig slachtoffers hebben een rechtszaak tegen hen aangespannen met als aanklacht dood door schuld.

In de nacht van 5 op 6 april 2009 werden de Italiaanse stad L'Aquila en vele dorpen in de wijde omgeving door een vernietigende aardbeving verwoest. In totaal kwamen 309 mensen om. 1600 mensen raakten gewond.

Die vreselijke klap was niet de eerste aardbeving die het gebied trof. Al maandenlang hadden de inwoners bijna dagelijks schokken gevoeld. Soms zelfs hele hevige, zoals de schok van 30 maart 2009 van maar liefst 4.0 op de schaal van Richter. Onder de bevolking heerste grote onrust en veel mensen vroegen zich af of het gebied niet uit voorzorg geëvacueerd zou moeten worden.

'Nee'

De landelijke commissie die de risico's op natuurrampen moet beoordelen, vond dat niet nodig. Die commissie bestaat uit zeven wetenschappers van formaat, onder wie seismologen, vulkanologen en kopstukken van de burgerbescherming. Volgens hen waren al die schokken eigenlijk heel normaal. Grote delen van Italië zijn immers zeer gevoelig voor aardbevingen.

"Nee", brachten de geleerden op 31 maart 2009 naar buiten na een speciaal ingelaste vergadering, "de kans dat een grote aardbeving op korte termijn dit gebied treft is zeer onwaarschijnlijk." Nog geen week later kwam de grote klap.

De knappe koppen zouden de beschikbare gegevens nauwelijks hebben bestudeerd en schuldig zijn aan grove nalatigheid. Door hun sussende woorden zijn veel mensen in hun huizen gebleven en hebben de autoriteiten geen voorzorgsmaatregelen genomen. Ze hebben er met de pet naar gegooid, zo zeggen de familieleden.

Niet te voorspellen

Vulkanoloog Enzo Boschi, één van de zeven, reageert verbaasd. "Ik heb altijd mijn plicht vervuld. Zoiets als dit verwachtte ik zeker niet." Volgens hem is het volstrekt niet te voorspellen wanneer er precies een grote aardbeving komt. Dat beslist alleen de natuur.

Of de rechtszaak tot een veroordeling zal leiden, is niet duidelijk. Op 20 september beginnen de hoorzittingen. Dan zullen alle verslagen van de commissie tot op de letter worden uitgeplozen en kunnen de wetenschappers zich in de rechtszaal verdedigen.

Wat de uitslag ook zal zijn, L'Aquila zal nooit meer dezelfde zijn. En de mensen die er die nacht het leven lieten, komen nooit weer terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl