Kristen Faulkner
NOS Wielrennen

Faulkner wint proloog Giro Donne, Van Vleuten zevende: 'Goede start'

Kristen Faulkner heeft de proloog van de Giro Donne op haar naam geschreven. De Amerikaanse renster van BikeExchange was op het korte parcours in Cagliari (4,7 kilometer) de snelste.

De 29-jarige Faulkner won eerder deze maand al de tijdrit in de Ronde van Zwitserland, maar moest op de slotdag de eindzege net aan Lucinda Brand laten. Dit keer racete ze met een gemiddelde snelheid van ruim 49 kilometer per uur naar de winst. Georgia Baker werd tweede op vier seconden.

Brand was op de zesde plaats de beste Nederlandse. Annemiek van Vleuten, de favoriete voor de eindzege, werd zevende. Tot haar eigen tevredenheid.

Van Vleuten tevreden

"Ik ben blij met mijn proloog, een goede start", liet Van Vleuten donderdag na haar race weten op Twitter. Een dag eerder kondigde de olympisch kampioene op de tijdrit en tweevoudig winnares van de Giro (2018, 2019) aan dat ze eind 2023 een punt achter haar carrière gaat zetten.

De 22-jarige Marketa Hájková uit Tsjechië begon niet bepaald goed aan de Giro Donne. Ze gaat tijdens de proloog al in de eerste meters onderuit, nog voor ze het startpodium verlaten heeft.

Wielrenster Hájková duikelt in eerste meters van startpodium

Na de Giro staat ook de Tour de France nog op het programma van Van Vleuten. "Het grote doel was om optimaal voorbereid te zijn voor beide koersen. Een aantal mensen zet alles op de Tour, maar de Giro is een hele mooie koers en ik vind het zonde om die te laten liggen. Ik sta voor beide gemotiveerd aan de start."

De Giro gaat vrijdag verder met een 106,5 kilometer lange etappe van Villasimius naar Tortolì. Snel na de start staat de eerste en enige beklimming van de dag op het programma: een berg van de vierde categorie. Vervolgens gaat het parcours over glooiend terrein en de finish is vlak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl