Vitrines op de kunstbeurs zijn kapotgeslagen
NOS NieuwsAangepast

Sieradenroof op kunstbeurs Tefaf in Maastricht, opgepakte verdachten zijn Belgen

In Maastricht is een overval gepleegd op de kunstbeurs Tefaf. Rond het middaguur sloegen vier overvallers toe in de evenementenhal MECC, waar de beurs wordt gehouden. Een van de overvallers begon met een moker op een vitrine in te slaan, terwijl andere daders het publiek op afstand hielden. Volgens ooggetuigen gebruikten zeker twee van hen daarbij een vuurwapen.

De overval was op een stand van een juwelier. Daarbij zijn sieraden buitgemaakt, meldt de politie.

Kort na de overval werden twee verdachten aangehouden, Belgische mannen van 22 en 26 jaar. Ze zaten in een auto met Belgisch kenteken die op de snelweg A2 bij Maastricht door agenten werd klemgereden. De andere verdachten zijn nog spoorloos.

Wel of geen buit?

Op beelden van de overval is te zien hoe de overvallers, gekleed in colbertjes, te werk gaan. Na een aantal forse mokerslagen op een vitrine valt iets op de grond, dat de overvaller oppakt en in een tas stopt. Vervolgens lopen de vier overvallers snel weg.

Beelden van de overval op de kunstbeurs in Maastricht

Tefaf-bezoeker Jos Stassen maakte de overval mee. Hij had juist de dinsdagochtend uitgezocht om rustig naar alle kunst te kunnen kijken: "Normaal is het dan heel rustig op de Tefaf, sereen, maar ik hoorde nu ineens veel herrie en ik draai me om en zie ineens die mannen. Eén begon te slaan en de anderen hielden mensen op afstand, maakten iedereen bang. Ik zag ook een wapen. Het ging razendsnel en het duurde heel kort, maar ik sta nog wel een beetje te trillen."

Ook een aantal handelaren is erg geschrokken. "Sommigen krijgen psychologische bijstand", zegt standhouder Xavier Cortenraed. "Ik heb de overvallers zelf ook zien rennen. Ze zijn gevlucht via de bovenverdieping. Wij zijn even geëvacueerd en zaten met een man of 100 in een hok."

Snel en accuraat gereageerd

Stassen vindt het opvallend dat de overvallers blijkbaar ongemerkt binnen konden komen: "De stukgeslagen vitrine is ver van de ingang en er staat beveiliging, ook bij de verschillende nooduitgangen."

De Tefaf zelf zegt dat er snel en accuraat is gereageerd door de beveiligers en dat de politie binnen enkele minuten ter plaatse was. Juist omdat er strenge veiligheidsmaatregelen gelden, is de beurs tijdelijk ontruimd geweest, zegt de Tefaf. Inmiddels is die weer open. Ook enkele wegen die vanwege het politieonderzoek naar de overvallers waren afgesloten, zijn weer open.

De Tefaf is een gezaghebbende kunstbeurs, met bijna 250 handelaren uit ongeveer twintig landen. Eerdere edities trokken zo'n 70.000 bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl