Het Bataviaschip in Lelystad heeft last van rot
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Bouwer van Batavia in Lelystad: laat schip vergaan op Marker Wadden

De bouwer van de Batavia in Lelystad pleit ervoor om het schip te laten vergaan. De replica van het VOC-schip zou daarvoor verplaatst moeten worden naar de Marker Wadden.

Willem Vos had de leiding over de bouw van het schip tussen 1985 en 1995. De nu 82-jarige oud-scheepsbouwmeester zegt tegen Omroep Flevoland dat het momenteel triest gesteld is met zijn creatie. "Als je naar de buitenkant kijkt dan denk je: waar heeft hij het over? Maar aan de binnenkant vindt een rottingsproces plaats. Er moet echt wat gebeuren, anders valt er een mast om en dan zakt er een ander deel in."

Op de kade zetten

Museum Batavialand wil het schip behouden door het op de kade zetten, maar volgens Vos is dat erg duur. "Als je het goed wil doen dan moet je de Batavia onder een dak plaatsen, in een klimaat dat beheersbaar is." Hij schat dat zo'n operatie ongeveer 15 miljoen euro gaat kosten, terwijl er op dit moment maar 500.000 euro is toegezegd voor het op land halen van het schip.

Oud-scheepsbouwer Willem Vos kijkt naar de Batavia

Daarom komt Vos met een volgens hem veel goedkoper alternatief. "De Batavia moet vergaan, zoals het een scheepswrak betaamt. Ik zou het schip een laatste rustplaats willen geven, op de Marker Wadden bijvoorbeeld. Op een leuke plek met een informatiecentrum erbij. Er komen vogels op af, een meeuwenkolonie die er gaat broeden, er stijgt zo nu en dan een wolk van meeuwen op! Dat is toch prachtig?"

Zijn plan voor het langzaam laten vergaan van de Batavia heeft hij in een brief voorgelegd aan verschillende personen en instanties zoals Batavialand, de burgemeester van Lelystad, premier Rutte en de koning. "Hij was altijd heel trots op de Batavia," zegt Vos over koning Willem-Alexander, die hij weleens ontmoet heeft. "Maar een koning kan je niet dwingen."

'We doen er alles aan om het schip te bewaren'

Directeur van Batavialand Astrid Hertog laat aan Omroep Flevoland weten nog niet bereid te zijn om het schip te laten vergaan. "Wat we allemaal beamen, is dat er zorgen zijn over het schip. Het idee is om hem aan land te brengen, maar dat is best een klus en een operatie", zegt ze. "En als hij aan land staat is hij nog niet beschermd, we moeten hem dan ook overdekken. Maar we doen er alles aan om het schip te bewaren."

Hertog vindt het "wel een mooie gedachte" dat Willem Vos dit idee heeft geopperd. "Het is een uniek schip, waar hij de drijvende kracht achter was. Ik vind het charmant dat hij denkt dat dit ook een optie kan zijn. Daar spreekt liefde uit voor het schip." Toch wil ze wel doorgaan met de plannen om het schip aan land te brengen.

Advertentie via Ster.nl