Kuipers wil euthanasie voor doodzieke kinderen mogelijk maken
Een regeling om levensbeëindiging bij doodzieke kinderen onder 12 jaar mogelijk te maken is een stap dichterbij gekomen. Minister Kuipers heeft een concept naar de betrokken partijen gestuurd, die er nog op kunnen reageren. In oktober hoopt hij zijn definitieve plan naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.
Het vorige kabinet had al besloten dat er een regeling moet komen voor kinderen van 1 tot 12 jaar die ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Kinderartsen hadden hierom gevraagd. De kinderen uit deze groep vallen niet onder de Euthanasiewet en ook niet onder de regeling voor levensbeëindiging van zuigelingen jonger dan 1 jaar.
Kuipers heeft voor deze 'tussengroep' een concreet plan op papier gezet, dat lijkt op het zogenoemde Groningen-protocol voor baby's. Er moet aan een reeks zorgvuldigheidseisen worden voldaan. Zo moet worden vastgesteld dat er "geen redelijke mogelijkheid" is om het uitzichtloze lijden van een kind weg te nemen.
'Prognose volledig delen'
De arts moet de diagnose en prognose volledig delen met beide ouders en die zo mogelijk ook met het kind bespreken op een niveau dat bij het bevattingsvermogen past. Er mogen geen signalen zijn dat een kind niet wil dat zijn leven wordt beëindigd. En er moet ten minste één ter zake kundige onafhankelijke arts worden betrokken in de afweging.
De D66-minister heeft gekozen voor een regeling en niet voor een aanpassing van de euthanasiewet. Het onderwerp ligt zeer gevoelig, ook binnen de coalitie. In 2020 liet de ChristenUnie weten tegen kindereuthanasie te zijn, maar te zijner tijd wel te willen kijken naar een regeling voor de zeer specifieke groep kinderen voor wie sedatie geen oplossing biedt.