ANP
NOS SportAangepast

Omstreden melding judofederatie ettert voort: 'Moeten ze niet nog een keer flikken'

Het besluit van de internationale judofederatie (IJF) om Russische judoka's toe te laten tot het grandslamtoernooi in het Mongolische Ulaanbaatar is in de judowereld met weinig enthousiasme ontvangen.

Noël van 't End, wereldkampioen in 2019, uitte met name kritiek op de verstrekkende maatregel bij een eventuele weigering te strijden tegen Russen. "Het gekke was dat de IJF pas dertig minuten voor aanvang van het toernooi aangaf dat als één iemand zou besluiten om niet te vechten, het hele team (land) gediskwalificeerd zou worden. Dat was wel even pittig", aldus de judoka, die brons pakte in de klasse tot 90 kilogram.

Het grandslamtoernooi in Ulaanbaatar is het eerste toernooi dat meetelt in de kwalificatiereeks voor de Olympische Spelen in 2024.

Neutrale vlag

Alle Nederlandse judoka's stemden er uiteindelijk mee in om te judoën tegen Russen, die wegens de oorlog in Oekraïne onder neutrale vlag de tatami betraden. Oekraïne trok zich wel terug.

Volgens Van 't End hing er in Ulaanbaatar een apart sfeertje. Hij hoopt dat de IJF later nog van gedachten verandert en de maatregel van tafel gooit. "Want ik vind dat dit niet meer kan. Judo is een individuele sport. Je kan er niet een heel land bij betrekken. Dat is een no-go. Dit moeten ze niet nog een keer flikken."

Van 't End verloor in de klasse tot 90 kilogram in de halve finale en veroverde daarna brons door in de troostfinale Erlan Sjerov te verslaan. De Kirgiziër liep in de verlenging vanwege passiviteit tegen zijn derde straf aan.

Zilveren medaille Meyer

Roy Meyer greep op de slotdag van het grandslamtoernooi net naast het goud in de klasse boven 100 kilogram. De judoka uit Breda werd in de finale op zijn rug gegooid door Inal Tasoev.

Zilver Meyer bij grandslamtoernooi Ulaanbaatar, brons Korrel en Van 't End

Op weg naar de halve finales had Meyer de Mongoliër Arman Amanjol en Magomedomar Magomedomarov (VAE) met ippon verslagen. In de strijd om een finaleplaats had hij het moeilijk tegen Hyoga Ota. De VAR annuleerde onder meer een score van de Japanner, die in de verlenging tegen zijn derde straf aanliep en daarmee de wedstrijd verloor.

Meyer had beide eerdere partijen tegen finale-opponent Tasoev gewonnen. Hij koos onmiddellijk de aanval, maar de Rus nam die over en na tien seconden lag onze landgenoot al op zijn rug.

Bronzen plakken

Michael Korrel legde in de klasse tot 100 kilogram beslag op de bronzen medaille. Hij verloor in de halve finales en zegevierde in de troostfinale tegen de Japanner Kentaro Iida, die zijn derde straf kreeg vanwege passiviteit.

Jur Spijkers (+100 kilogram) verloor in de kwartfinales van Ota, waarna de Europees kampioen in de herkansingen boog voor Magomedomarov. Spijkers werd zevende. Het toernooi zat er na één partij alweer op voor Jesper Smink (-90 kilogram) en Simeon Catharina (-100 kilogram).

Judobond over omstreden besluit IJF: 'Schokkend, judoka's worden onder druk gezet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl