EPA
NOS NieuwsAangepast

WHO: apenpokken nu geen noodsituatie van internationaal belang

De verspreiding van het apenpokkenvirus is op dit moment geen "noodsituatie van internationaal belang", zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die status is het hoogste alarmniveau dat de WHO kan instellen en geldt nu voor de coronapandemie.

In een verklaring laat directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus weten dat de WHO zich baseert op een advies van een deelcommissie die donderdag bijeenkwam. "De experts hebben geadviseerd dat er momenteel geen noodsituatie is op het gebied van de volksgezondheid dat van internationaal belang is", aldus Tedros.

Stabiel

Volgens de WHO lijkt het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus stabiel te zijn en daalt het cijfer in sommige delen van de wereld. De gezondheidsorganisatie ziet voorlopig daarom geen reden om het alarmniveau te verhogen.

De commissie vindt de verspreiding van het apenpokkenvirus nog wel zorgwekkend. Er wordt geadviseerd om de situatie over een paar weken opnieuw te bekijken.

Ruim 3000 gevallen

Sinds mei zijn er ruim 3000 gevallen uit ruim 50 landen gemeld bij de WHO. De commissie schrijft dat de meeste besmettingen op dit moment plaatsvinden in Europa. Het gaat dan vooral om mannen die seks hebben met mannen in stedelijke gebieden en niet gevaccineerd zijn tegen pokken.

De situatie wordt volgens de WHO nauwlettend gemonitord. "Er is dringend actie nodig om verdere verspreiding tegen te houden", zegt WHO-baas Tedros.

In Nederland is bij 211 mensen apenpokken vastgesteld, meldde het RIVM afgelopen vrijdag. Een maand eerder waren het er zes.

Er verscheen ook veel nepnieuws over apenpokken. Nieuwsuur zocht uit hoe het ontstond en wie de (online) gangmakers zijn:

Apenpokken: de spookverhalen ontrafeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl