NOS
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Personeelstekort en werk aan het spoor: de trein rijdt dit weekeinde vaak niet

Personeelstekort en een reeks werkzaamheden aan het spoor leiden ertoe dat er dit weekeinde veel minder treinen rijden dan normaal. De problemen leiden tot grote drukte in treinen en op verschillende stations.

Het opvallendst is de uitval van treinen door het tekort aan machinisten, conducteurs en monteurs, meldt Omroep West. NS meldt dat het personeelstekort er vandaag toe leidt dat er minder intercity's rijden tussen Den Haag en Utrecht, Den Haag en Amsterdam, tussen Leiden en Rotterdam en Leiden en Lelystad. Ook tussen Arnhem en Nijmegen, Utrecht en Baarn en tussen Eindhoven en Weert vallen treinen uit.

Daarbij komt een reeks geplande werkzaamheden aan het spoor, onder andere aan de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en de Belgische grens, maar ook kleinere trajecten zoals tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal en tussen Amsterdam Centraal en Uitgeest.

Ook morgen uitval

Vrijwel al die werkzaamheden lopen morgen de hele dag door. Dan heeft ook het personeelstekort weer grote gevolgen. Nu al is duidelijk dat er zondag minder intercity's rijden tussen Den Haag en Utrecht en tussen Rotterdam en Utrecht. Ook regionale vervoerders, zoals Arriva, melden uitval van ritten door personeelstekort.

In alle gevallen moeten treinreizigers rekening houden met een extra reistijd van ongeveer een kwartier, meldt NS. Maar in de praktijk kan die reistijd fors langer uitvallen.

Treinsimulator ingezet

NS komt niet alleen machinisten en conducteurs tekort, maar ook ICT'ers, monteurs, medewerkers voor veiligheid en service en winkelpersoneel op de stations. De spoorwegen hebben naar eigen zeggen ongeveer 1100 openstaande vacatures.

Het bedrijf probeert op allerlei manieren nieuwe werknemers te werven. Zo wordt ook een treinsimulator ingezet op verschillende stations. In die simulator wordt nauwgezet nagebootst hoe je als machinist of conducteur een intercity door de drukke spits heen loodst. Gisteren stond die simulator op station Deventer, volgende week staat hij op Rotterdam Centraal en de week daarna op Eindhoven Centraal.

NOS/Stijn Wiegerinck
De treinsimulator op station Deventer

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) maakte onlangs duidelijk aan de Tweede Kamer dat de tekorten mogelijk langere tijd zullen aanhouden, ook na de zomer. Dat vond ze "uiteraard geen aantrekkelijk perspectief voor de reiziger, noch voor het personeel van de NS". Ze wees er echter op dat veel sectoren moeite hebben om genoeg personeel te vinden.

NS
De website van NS met storingen en werkzaamheden vanochtend

Advertentie via Ster.nl