EPA
NOS NieuwsAangepast

Doden en gewonden bij aanslag gayclub Oslo, mogelijk terrorisme

In de Noorse hoofdstad Oslo heeft een man vannacht het vuur geopend op uitgaanspubliek. Er zijn zeker twee doden, meer dan twintig mensen raakten gewond. De politie maakte vanochtend bekend te onderzoeken of de aanslag, die bij een homobar plaatsvond, een terroristische daad is of mogelijk een haatmisdrijf.

In de buurt is een verdachte aangehouden. Het is een 42-jarige Noorse burger van Iraanse komaf, zei de politie in een persconferentie. Hij is een bekende van de politie, en eerder veroordeeld voor geweldspleging.

Het schietincident was rond 01.15 uur in de London Pub, een homobar in het centrum van Oslo. Een verslaggever van de omroep NRK, die getuige was, zegt dat een man bij de zaak aankwam met een tas, er een wapen uithaalde en begon te schieten. Daarop ontstond paniek en renden mensen weg. Ook zochten mensen dekking in een kelder van het café.

Enkele uren na de schietpartij zijn op meerdere adressen in Oslo huiszoekingen gedaan. Na de aanslag nam de politie een handvuurwapen en automatisch geweer in beslag.

Een ooggetuige vertelt over de aanslag:

Doden en gewonden bij schietpartij in gayclub Oslo

Behalve bij de London Pub is vermoedelijk ook geschoten bij een naastgelegen jazzcafé en een eetgelegenheid. Die zaken worden ook als plaatsen delict gezien.

Gevolgen Prideweek

In Oslo is sinds vorige week zaterdag de Oslo Pride. Op meerdere plekken in de stad wordt met bijeenkomsten en evenementen aandacht gevraagd voor lhbti-rechten en diversiteit. Na de aanslag heeft de organisatie besloten het evenement verder te schrappen.

De politie onderzoekt ook of de Pride het doelwit was van de man.

De Noorse koning Harald laat in een verklaring weten dat hij en de koninklijke familie geschokt zijn: "We leven mee met alle nabestaanden en getroffenen en wensen iedereen die nu bang, bezorgd en verdrietig is veel sterkte toe."

De Noorse premier en zijn ministers geven om 14.00 uur een persconferentie over de gebeurtenissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl