Kijk op Wagejot op Texel
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Water in natuurgebied Texel kleurt na vijf jaar weer roze

Een wonderbaarlijk natuurverschijnsel gaat na vijf jaar op herhaling. Net als in 2017 kleurt het water van de plas Wagejot op Texel roze. Natuurmonumenten sluit niet uit dat het water helemaal dieproze wordt.

Wagejot is een langgerekte plas niet ver van het dorpje Oosterend. De plas is niet natuurlijk, maar ontstond toen in de jaren zeventig grond werd afgegraven voor een nieuwe dijk in de buurt. Maar nu is in de plas sprake van een opvallend natuurverschijnsel, meldt NH Nieuws. Het water kleurt langzaam maar zeker flamingo-roze.

Boswachter Eckard Boot van Natuurmonumenten reageert verrast. "Toch wel, ja! Je gaat ervan uit dat zoiets maar een keer plaatsvindt. De kans dat het nog een keertje gebeurt, is toch klein. Dus toen we gisteren boven op de dijk stonden te kijken, dachten we: het zal toch niet waar wezen? Maar dat was het wel."

Boot denkt dat de oorzaak dat het water roze kleurt precies hetzelfde is als in 2017. Toen vonden onderzoekers dinoflagellaat Oxyrrhis marina. Dit roze wezentje is verwant aan zeevonk; een algje dat (ook) de zee soms laat lichten. De alg is overigens niet gevaarlijk voor mens en dier.

Zie hier de beelden van het roze water:

Water in natuurgebied kleurt na vijf jaar weer roze

Boswachter Boot begrijpt dat de roze kleur chemisch aandoet. Maar in dit geval gaat het toch echt om een natuurverschijnsel, zegt hij. "Verontrustend? Nee, ik denk dat het niet super negatief is dat het zich voordoet. Het enige is dat het misschien wel vaker gaat gebeuren nu het steeds warmer en droger wordt."

Advertentie via Ster.nl