Kai Verbij
NOS Schaatsen

Dramatische rit levert schaatser Verbij wel olympische sportiviteitsprijs op

Kai Verbij is alsnog in de prijzen gevallen na zijn teleurstellende 1.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Peking dit jaar. De schaatser kreeg van het Internationaal Olympisch Comité een sportiviteitsprijs voor zijn gebaar dat de waarden van vriendschap, acceptatie en inspiratie het beste weergaf.

Omdat Verbij slecht aan zijn wedstrijd gestart was, liet hij zijn tegenstander Laurent Dubreuil bij het kruisen voorgaan. Daarmee vervlogen voor Verbij de eigen kansen op een medaille, maar Debreuil pakte uiteindelijk het zilver achter Thomas Krol.

Sportiviteit boven succes

"Je vraagt je altijd af of je de juiste beslissing maakt in een fractie van een seconde, maar ik ben er ook heel trots op dat mensen over de hele wereld hebben gestemd voor deze prijs en mijn besluit waarderen", aldus Verbij, die zelf dertigste werd tijdens de race. "Ik denk dat sportiviteit boven persoonlijk succes moet gaan en dat is nog belangrijker op de Spelen, waar veel individuele sporters zijn."

Verbij kreeg voor het meest inspirerende moment van de Spelen een bedrag van 50.000 euro, te schenken aan een goed doel. Hij koos voor Unicef Nederland.

Bekijk hier de reactie van Kai Verbij na zijn olympische rit:

Verbij baalt flink na moeilijke kruising: 'Echt een doemscenario'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl