NOS Voetbal

Met een paar andere accenten begint Van Nistelrooij aan avontuur bij PSV

Van Nistelrooij begonnen als hoofdtrainer bij PSV: 'Kampioen worden hoort bij de club'

Hij wilde het eerst eigenlijk niet, later toch wel. Ruud van Nistelrooij stond maandag voor het eerst op de velden van De Herdgang als de nieuwe trainer van PSV. Een bijzondere dag. "Op dit moment weet je: vandaag zijn we begonnen en over vijf weken moet het gebeuren."

Bekerwinnaar PSV speelt op zaterdag 30 juli om de Johan Cruijff Schaal tegen landskampioen Ajax. Een paar dagen later, op 2 of 3 augustus, is de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League.

Het wordt de eerste test voor het vernieuwde PSV en meteen een belangrijke. Maar zoals voor bijna elke trainer is het ook voor Van Nistelrooij, zo half juni, nog maar de vraag welke spelers hij tegen die tijd nog tot zijn beschikking heeft.

Nieuwe eerste keeper

Op de persconferentie kon de kersverse trainer in ieder geval de komst van doelman Walter Benítez aankondigen. De 29-jarige doelman komt transfervrij over van het Franse club OGC Nice. Benítez is al in Eindhoven, waar hij de medische keuring ondergaat.

"Karakter, prof en winnaar, dat zijn drie woorden die op hem van toepassing zijn", zei Van Nistelrooij.

Ook de ervaren Boy Waterman (38) is door de Eindhovenaren aangetrokken, als derde keeper. Benítez wordt, zo zei van Nistelrooij, de nieuwe eerste doelman, voor Joël Drommel.

AFP
Walter Benítez

De meest prangende vraag is of vleugelaanvaller Cody Gakpo er begin augustus nog bij is. De international staat, net als Ibrahim Sangaré, in de belangstelling van meerdere clubs. Van Nistelrooij kan niet meer dan "afwachten".

"Gakpo weet wat hij van mij kan verwachten en hoe ik het voor ogen heb. Het is belangrijk dat hij dat weet. Het liefst heb je zo snel mogelijk duidelijkheid, maar je weet dat je gebonden bent aan de transferwindow."

Overigens ontbrak ook Mario Götze maandag op het trainingsveld. De Duitser krijgt van PSV de ruimte om zijn transfer naar Eintracht Frankfurt af te ronden, bevestigde de club.

Andere accenten, nieuwe koers

Van Nistelrooij neemt bij PSV het stokje over van Roger Schmidt, die na twee seizoenen vertrok naar Benfica. Met Marcel Brands heeft de club ook een nieuwe algemeen directeur, na het afscheid van Toon Gerbrands.

"Waar nieuwe mensen komen, worden andere accenten gelegd", aldus Van Nistelrooij, die de afgelopen jaren assistent-trainer bij Oranje en jeugdtrainer bij PSV was. "Ik wil niet heel veel op accenten ingaan, dan krijg je meteen: dat deed de voorganger dus niet. Zo zit het niet."

"Het nieuwe project is eigenlijk gestart met de komst van Marcel Brands, die kwam eigenlijk als een duveltje uit een doosje. En als er een nieuwe algemeen directeur komt, weet je dat er een andere koers gevaren kan gaan worden. Voor mij zijn de kaarten wel anders komen te liggen, ik kreeg sterk het gevoel: ik wil onderdeel uitmaken van deze nieuwe start."

ANP
Juni 2021: Van Nistelrooij als assistent van Frank de Boer op het EK

Maar zo heel veel verschil met de afgelopen jaren is er tegelijkertijd ook weer niet, vindt de oud-topspits van onder meer Manchester United en Real Madrid. "Brands en ik zijn gekomen, verder is een groot deel van de directie en de staf hetzelfde gebleven."

'Identiteit is groter dan de trainer'

"PSV is een club waar meerdere trainers de afgelopen vijf, zes zeven jaar voorbij zijn gekomen. Maar wat blijft is de identiteit van de club en de supporters. Die identiteit is groter dan de trainer. Voor mij is het: alles voor de club."

"Wat ik belangrijk vind, is dat je aan een team kan bouwen waarvan je weet: dit zijn topprofessionals." Daarbij is Van Nistelrooij nog op zoek naar een nieuwe spits. Geregeld valt dan de naam van Luuk de Jong. "Een topspits", reageert hij. "Die hebben we nodig."

Verslaggever Joep Schreuder legt de nieuwe trainer van PSV een aantal dilemma's voor. Zoals: vaste elf of rouleren, en schrijf je zijn naam nu met een 'ij' of een 'y' op het einde?:

Dilemma's voor Van Nistelrooij: 'Vaste elf of rouleren' en 'people manager of boss?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl