NOS
NOS NieuwsAangepast

Podcast De Stemming: een groot probleem zonder geitenpaadjes

Joost Vullings en Xander van der Wulp blikken terug op het boerenprotest in Stroe en het stikstofdebat in de Tweede Kamer. Ze zien een duidelijke good cop, bad cop-verdeling op het stikstofdossier. "Minister Van der Wal is duidelijk de bad cop, die moet zeggen: 'jongens het gaat zo niet, dit is onze opdracht'. En dan heb je minister Staghouwer die zegt: 'Maar... er is perspectief', analyseert Joost.

Xander vindt dat de rollen nog niet erg op elkaar afgestemd zijn. "De good cop heeft nog niet heel erg goed nieuws." Een oplossing is nog lang niet in zicht, ziet Xander; langer uitstel sluit hij dan ook niet uit.

Ook in de wandelgangen ging het over het stikstofdebat. Met stikstofwoordvoerders Thom van Campen (VVD) en Derk Boswijk (CDA) wordt besproken hoe zij zich op het debat voorbereidden.

En zagen we daar een draai van premier Rutte? Nederland was altijd tegen het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne voor de EU, maar vorige week bleek er een compromis bereikt door de Europese Commissie waar Nederland tóch mee uit de voeten kan. Joost kon z'n lach tijdens de persconferentie nauwelijks inhouden.

Wie verdient deze week een punt bij de voorspelling? In de rubriek de voorspelling liep Joost de afgelopen weken in op Xander. Maar tegen het eind van het seizoen worden de punten niet meer zomaar weggegeven. De politie Den Haag wordt erbij gehaald om de feiten op een rij te krijgen; hoeveel tractors hebben deze week Den Haag weten te bereiken?

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Deel artikel: