1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Sport

Verstappen geniet van zege na duel op het randje met Sainz: 'Het was volgas'

Je doet Max Verstappen eigenlijk geen groter plezier dan met een slotfase zoals tijdens de Grand Prix van Canada. Rondenlang op het scherp van de snede, een man-tegen-manduel met alle risico's van dien.

Het gevecht met Carlos Sainz beslechtte hij in zijn voordeel, het leverde de Red Bull-coureur overwinning nummer zes van het seizoen op.

"Zo'n duel is altijd leuk, het was volgas. Sainz zat steeds in de DRS-range, die druk voel je wel. Daarom moest ik steeds zorgen dat ik in de hairpin (de haarspeldbocht, red.) voor het lange rechte stuk geen fout maakte en goed positioneerde. Het was voortdurend op het randje."

'Mooi vaderdagcadeau'

Niet eerder in zijn Formule 1-loopbaan boekte Verstappen op het Circuit Gilles Villeneuve een overwinning. "Voor het eerst hadden we op dit circuit een competitieve auto, het was de eerste echte kans om hier te winnen."

"Dit is een mooi vaderdagcadeau voor mijn vader, die na zijn F1-carrière een stuk of twaalf jaar fulltime in mij heeft geïnvesteerd. Zonder hem had ik hier niet gezeten."

ANP
December 2021: Max en Jos Verstappen in Abu Dhabi

Het slechte weer van vrijdag en zaterdag maakte de openingsfase van de race extra spannend, ondanks zijn start van poleposition. "Het was even opletten omdat er door de regen van de afgelopen dagen niet veel grip meer was."

"De race was zwaar. Ik had verwacht dat we sneller zouden zijn en het leek of Carlos iets sneller was." Verstappen ging tot twee keer toe voor de Ferrari van Sainz naar binnen voor nieuwe banden. "Ik denk dat we het strategisch goed hebben gedaan en de goede beslissingen hebben genomen."

'Kwam steeds net niet dichtbij genoeg'

Sainz bleef ronde na ronde heel dicht op de achtervleugel van Verstappen en hield lang zicht op zijn eerste GP-zege. "Het was een heftig en intens duel met Max in de slotfase. Ik riskeerde alles en reed voortdurend op de limiet, maar kwam steeds net niet dichtbij genoeg."

"Ik was aan het pushen, maar kreeg geen kans om echt aan te vallen. Ik zat er steeds net iets te ver achter. Misschien was ik drie tienden sneller, maar dat is niet genoeg om een Red Bull in te halen."

AFP
Sainz en Verstappen op het podium

Naast Verstappen en Sainz mocht ook Lewis Hamilton naar het podium. Voor de tweede keer dit jaar pas, een week na de Grand Prix van Azerbeidzjan die hem zo veel pijn in zijn rug had bezorgd.

"Dit was een heerlijke race, eindelijk. Hier putten we hoop uit. Er zit potentieel in deze auto als we hem goed afstellen. Fijn ook dat dat hier gebeurt, op de plek waar ik vijftien jaar geleden mijn eerste race won. Ik ben dolblij met dit resultaat."

Toch zijn niet alle problemen met de Mercedes verleden tijd. "Vrijdag ging het nog heel beroerd en zat ik erdoorheen. De auto was toen echt bij vlagen onbestuurbaar, maar we hebben dingen veranderd waardoor het vandaag beter ging. Het gestuiter is niet weg, maar het was een stuk minder erg dan in Bakoe. Goddank, want dat was een hel."

AFP
Lewis Hamilton

Verstappen kon de afgelopen acht dagen dankzij de races in Bakoe en Montréal twee keer 25 punten bijschrijven. Nog nooit was zijn voorsprong in de WK-stand zo groot als nu. Na ruim een derde van het seizoen heeft Verstappen een marge van bijna vijftig punten op zijn teamgenoot Sergio Pérez en Ferrari-coureur Charles Leclerc.

"Ik weet dat het heel snel kan kantelen en we moeten nog zo veel races rijden. Na drie races stond ik 36 punten achter. We moeten blijven zoeken naar kleine verbeteringen. en blijven doorontwikkelen. We snappen nog niet goed waarom Ferrari vandaag sneller was in de race."

NOS
De WK-stand na de GP van Canada

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl