Getty Images
NOS SportAangepast

Verstappen superieur naar pole in nat Canada, Leclerc start achteraan

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Canada vanaf poleposition. Na een moeizame laatste vrije training had de Formule 1-kampioen van Red Bull tijdens de kwalificatie wel alles op orde en zette hij de snelste tijd neer. De regen kon hem niet deren.

Fernando Alonso (Alpine) start als tweede, Carlos Sainz (Ferrari) als derde.

Het is de tweede poleposition voor Verstappen dit seizoen en zijn eerste sinds eind april, toen hij bij de Grand Prix van Emilia Romagna op Imola ook de beste was in de kwalificatie. Sindsdien pakte Charles Leclerc vier keer op rij poleposition.

Leclerc achteraan op zondag

Bij de start van de race heeft WK-leider Verstappen weinig te duchten van concurrent Leclerc, de nummer drie in de WK-stand. De Monegask start zondag achteraan het startveld.

Leclerc kreeg vrijdag een gridstraf van tien plaatsen, omdat hij voor de derde keer dit seizoen nieuwe elektronica nodig bleek te hebben voor zijn motor. Een dag later werd bekend dat hij nog meer onderdelen van zijn motor heeft laten vervangen, wat hem op een extra straf kwam te staan.

"Het zal geen gemakkelijke race worden, maar vandaag, met deze moeilijke omstandigheden, bleven we rustig en maakten we geen fouten", aldus Verstappen na afloop. "Heel fijn om hier pole te pakken."

"Ik zag als kind Fernando de auto vaak op pole zetten. Leuk om de eerste rij met hem te delen. Hij is een beetje oud inmiddels, maar nog steeds snel, haha."

'Max aanvallen in eerste bocht'

Tweevoudig wereldkampioen Alonso kon zijn geluk niet op. De laatste keer dat hij op de eerste startrij stond was toen hij poleposition pakte bij de Grand Prix van Duitsland in 2012.

"Geweldig. Het is een ongelooflijk weekend voor ons", zei de Spanjaard. "We zijn competitief en dankzij de natte condities was de auto mega vandaag. We gaan het wel zien morgen, ik ga Max aanvallen in de eerste bocht", besloot hij lachend.

Net als de derde vrije training eerder op de dag speelde de hevige regen op het Circuit Gilles Villeneuve de coureurs parten tijdens de kwalificatie.

In de eerste sessie leverde dat Verstappen geen grote problemen op, hij zette de snelste tijd neer, net voor Alonso. Opvallend was dat Verstappens ploeggenoot Sergio Perez alle moeite had om zich voor de tweede sessie te kwalificeren.

Perez schiet van de baan

In die tweede sessie was het snel gedaan voor de Mexicaan, die hard van de baan schoot en zijn bolide niet meer uit de muur wist te houden. Het betekende een rode vlag, waardoor de sessie even stil kwam te liggen.

Na de opruimwerkzaamheden was Verstappen overgeschakeld naar de intermediate-banden en die kon hij goed gebruiken, omdat het niet meer regende en de baan steeds sneller opdroogde.

Weer was hij veruit de snelste bij het vallen van de vlag en had hij meer dan een seconde voorsprong op Alonso, die weer knap de tweede tijd neerzette.

Russell gokt en verliest

In de derde en beslissende kwalificatiesessie was het heel even de vraag of de baan genoeg op zou drogen om de snelle, rode band onder de bolides te plaatsen, maar alleen George Russell (Mercedes) durfde het aan. De gok leverde de Brit niks op, want bij bocht twee schoot hij van de baan.

Ondertussen deed Verstappen wat hij in de andere sessies ook deed: hij reed onbedreigd naar de snelste tijd. Alonso volgde, net voor Sainz, die met het ingaan van de laatste bocht op koers lag voor pole, maar zijn auto net te veel zag weg glijden.

Verstappen van de baan in training

Eerder op de dag deed Verstappen het nog rustig aan bij de laatste vrije training. Het gladde wegdek deed hem tot twee keer toe besluiten zijn ronde af te breken en naar binnen te gaan. Zoekend naar grip op de natte baan ging hij met nog een paar minuten op de klok voor de laatste keer naar buiten en toen wist hij wel een tijd neer te zetten.

Veel wijzer zal Verstappen er niet van geworden zijn, want hij zette de zeventiende tijd neer om vervolgens een ronde later van de baan te schieten. Bij het vallen van de vlag had hij de negende tijd neergezet.

Verrassend genoeg waren Alonso, Pierre Gasly en Sebastian Vettel de snelsten van de vrije training. Op de langzaam opdrogende baan kozen zij ervoor om te schakelen naar de intermediate-band en dat bleek een goede zet.

Leclerc zette tijdens de derde vrije training geen tijd neer. In de kwalificatie kwam hij alleen in actie in de eerste sessie om vervolgens niet meer in de auto te stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl