AFP
NOS Nieuws

Verenigd Koninkrijk start proef met elektronisch volgen asielzoekers

Het Verenigd Koninkrijk begint een proef waarbij asielzoekers elektronisch gevolgd kunnen worden, vermoedelijk met een enkelband. Dat melden Britse media. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil een jaar lang mensen volgen die via "gevaarlijke en onnodige routes" het land binnen zijn gekomen en wachten op uitzetting.

Het zijn migranten die in bootjes het Kanaal oversteken of het land binnenkomen achterin een vrachtwagen. De BBC schrijft dat de migranten die deze week niet naar Rwanda gestuurd konden worden, waarschijnlijk als eerste elektronisch gevolgd worden.

Dinsdag zou de eerste vlucht met asielzoekers naar Rwanda vertrekken. Britse rechters hadden daarmee ingestemd, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde dat er een "reëel risico bestond op onherstelbaar leed" bij de asielzoekers.

Het ministerie zegt dat de proef met elektronisch toezicht helpt om geregeld contact te houden met asielzoekers en hun asielaanvragen sneller te behandelen. Critici van dit beleid zeggen dat op deze manier asielzoekers worden aangemerkt als criminelen.

Avondklok

Het elektronische apparaat registreert waar iemand is. Zo moet worden voorkomen dat de asielzoeker onderduikt en niet kan worden uitgezet. Ook moeten ze zich mogelijk houden aan een avondklok.

Het is nog niet duidelijk voor wie het elektronisch toezicht gaat gelden. In het beleidsstuk staat dat zwangere vrouwen en minderjarigen zijn uitgesloten van de proef.

Het VK sloot in april een overeenkomst met Rwanda om illegale asielzoekers tegen betaling op te vangen in het Oost-Afrikaanse land. Het VK heeft zo'n 130 asielzoekers daarvoor aangewezen. Tientallen asielzoekers spanden individuele rechtszaken aan en wonnen deze, waardoor ze niet op het vliegtuig kunnen worden gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl