ANP
NOS NieuwsAangepast

Brede kritiek in Tweede Kamer op coronaplannen voor lange termijn

Van de kant van zowel de coalitie als de oppositie klinkt stevige kritiek op de langetermijncoronastrategie van het kabinet. Kamerleden noemen de plannen onvoldoende uitgewerkt en zeggen dat minister Kuipers (D66) verantwoordelijkheden afschuift.

CDA-Kamerlid Van den Berg zei in debat met de minister van Volksgezondheid dat ze er "buikpijn" van krijgt dat concrete plannen zo lang op zich laten wachten. "Je moet het dak repareren als de zon schijnt", zei ze. "Maar ik heb nog geen aanpak gezien voor als het weer niet goed gaat."

Ondertussen ziet het RIVM een forse toename van het aantal coronagevallen en wordt rekening gehouden met een nieuwe golf. "'De minister lijkt te hopen dat het met die volgende coronagolf allemaal mee gaat vallen", zei SP-Kamerlid Hijink. "Dat hoop ik ook, maar bereid je voor op het ergste."

Maatregelen per branche

Afgelopen maandag stuurde Kuipers zijn langetermijnstrategie naar de Kamer. Kern is dat algemene coronamaatregelen zoals een lockdown moeten worden voorkomen met specifieke maatregelen per branche. Sectoren moeten zich van het kabinet zelf voorbereiden op specifieke maatregelen, maar ze hebben daarbij nog veel vragen.

"Waarom zegt de minister niet wat wel en niet werkt?", zei PVV-Kamerlid Agema over de volgens haar "belabberde" aansturing van het kabinet. "De minister wil niet meer de verantwoordelijkheid nemen voor het beleid", concludeerde GroenLinks-Kamerlid Westerveld.

Lege huls

PvdA-Kamerlid Kuiken noemde de plannen van Kuipers een lege huls. VVD'er Tielen wilde zover niet gaan, want "daarvoor zit er nog net te veel in". Maar ze erkende dat de kabinetsplannen veel vragen oproepen. "Kuipers moet duidelijk maken hoe gezamenlijke verantwoordelijkheid eruit ziet."

Minister Kuipers weerspreekt de zorgen en kritiek uit de Kamer. Hij denkt dat alle sectoren begin juli hun coronaplannen en een 'maatregelenladder' in grote lijnen klaar hebben. Deze sectorplannen zullen "de basis" zijn voor eventuele maatregelen, zegt de minister.

Hij is ervan overtuigd dat deze sectoren bij een opleving "hun verantwoordelijkheid nemen" om maatregelen te nemen. Kuipers zegt dat in de vorige coronacrisis veel sectoren, zoals bijvoorbeeld de cultuursector en de sportclubs, met klem hebben gezegd dat ze genoeg kennis in huis hebben om zelf te bepalen wat er nodig is.

De minister van Volksgezondheid zegt ook dat de GGD binnen zes weken zo'n 3 miljoen mensen kan vaccineren. En het lukt ook, denkt hij, om het aantal IC-bedden snel op te schalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl