Een zittingszaal van de rechtbank Arnhem (archief)
NOS NieuwsAangepast

Te weinig rechters in Gelderland, 1500 rechtszaken geschrapt

Het Openbaar Ministerie brengt in Gelderland zo'n 1500 zaken niet voor de politierechter vanwege een personeelstekort bij de rechtbank. Het OM Oost-Nederland spreekt van een drastische maatregel, die nodig is om de grote voorraad aan strafzaken kleiner te maken.

Het gaat om zaken die al meer dan anderhalf jaar op de plank liggen en waarvoor maximaal een jaar cel kan worden gegeven, zoals een enkele diefstal, verkeersovertredingen of het bezit van wiet. De zaken worden afgedaan door het OM zelf, met een strafbeschikking, of gaan helemaal niet meer door en worden geseponeerd.

Hoewel rechtbanken elders ook kampen met personeelstekorten, is een maatregel als deze daar volgens het landelijke OM niet aan de orde.

Onze rechters zijn ook nodig om andere zaken te behandelen.

Rémy van Leest, president rechtbank Gelderland

"Op dit moment kampt de rechtbank Gelderland met een zodanig tekort aan rechters dat niet alle strafzaken kunnen worden behandeld", zegt rechtbankpresident Rémy van Leest. "Onze rechters zijn ook nodig om andere zaken te behandelen zodat mensen verder kunnen met hun leven, zoals echtscheidingen, ondertoezichtstellingen en arbeidsconflicten."

Ook zijn strafzaken complexer geworden, waardoor ze meer tijd kosten en leidde het coronavirus er bovendien toe dat de achterstand verder opliep.

Om ervoor te zorgen dat er niet weer een grote achterstand ontstaat, gaan OM en rechtbank veel meer gebruikmaken van de strafbeschikking. Ook worden rechters die eerst andere rechtsgebieden behandelen, ingezet voor het strafrecht.

Bezwaar maken

OM en rechtbank zeggen zich te realiseren dat het voor slachtoffers zeer pijnlijk kan zijn dat een strafzaak niet doorgaat. Dat betreuren ze, "want slachtoffers verdienen het dat recht wordt gedaan aan wat hen is overkomen".

Slachtoffers kunnen bezwaar maken tegen de beslissing om een zaak niet te behandelen. Dat kan door een zogenoemde artikel-12-procedure bij het gerechtshof, meldt het OM.

Ook de Raad voor de Rechtspraak noemt het "moeilijk te accepteren" dat verdachten in Gelderland door personeelsgebrek niet voor de rechter komen, maar bevestigt dat grote aantallen sepots in de rest van het land niet aan de orde zijn. Op dit moment worden veel nieuwe rechters opgeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl