Bezoekers lopen langs tanks op Eurosatory
NOS Nieuws

Wapenbeurs Parijs trekpleister door oorlog in Oekraïne

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

"Nou, dit is 'm: de Vector. Onze terreinwagen die we speciaal maken voor de Nederlandse commando's." Henk van der Scheer stapt in de legerjeep met op het dak een automatisch wapen. "Op de beurs hier proberen we hem nu ook internationaal aan de man te brengen."

Van der Scheer is oprichter van Defenture, een van de 28 Nederlandse defensiebedrijven die deze week aanwezig zijn op Eurosatory bij Parijs, een van 's werelds grootste defensiebeurzen.

Regeringsdelegaties en militairen lopen hier de deur plat, op zoek naar het nieuwste en beste defensiematerieel. Oekraïne ligt op ieders lippen op de Eurosatory-beurs. Het land heeft er zelf ook een grote stand, maar zonder producten. Er worden alleen buitenlandse delegaties ontvangen, waarmee achter gesloten deuren wordt gepraat.

Er zijn ook bijeenkomsten en presentaties over bijvoorbeeld de rol van grondtroepen in Oekraïne en over humanitaire hulp en de bescherming van burgers in het land. Opvallend veel buurlanden van Oekraïne en ook Scandinavische landen hebben delegaties naar Parijs gestuurd, op zoek naar nieuw legermaterieel.

  • AFP
    De robothond is populair op de beurs
  • AFP
    Opgestelde ammunitie
  • AFP
    Wapenaanbod op de beurs
  • AFP
    Militairen proberen de wapens uit
  • AFP
    Er komen zo'n 55.000 bezoekers langs om alles uit te testen
  • AFP
    Aangeboden Tigre-helikopters
  • AFP
    Militaire uitrusting op de beurs

De organisatie verwacht 55.000 bezoekers. "We hebben hier ongeveer 1700 bedrijven, instellingen en legers staan met hun producten uit bij elkaar opgeteld zestig landen." Op het buitenterrein staan tanks, terreinwagens en helikopters. Binnen liggen raketten, munitie en geweren. En heel veel technologische snufjes.

"Wij ontwikkelen een nieuwe technologie waarmee je kamikaze-drones snel kunt uitschakelen", vertelt Marja Eijkman van onderzoeksorganisatie TNO. "Dat kan bijvoorbeeld met een laserwapen. Dat is heel actueel want in Oekraïne worden zulke kamikaze-drones nu als wapens ingezet."

Defensie-uitgaven blijven stijgen

Wereldwijd wordt er elk jaar weer meer geld uitgegeven aan militair materieel. In 20 jaar tijd zijn de uitgaven aan defensie bijna verdubbeld. "De militaire uitgaven waren in 2021 2113 miljard dollar, het hoogste bedrag ooit", constateerde onderzoeksinstituut Sipri. De landen die het meeste geld steken in militair materieel zijn de VS, China, India, het VK en Rusland.

De Amerikanen gaven vorig jaar alleen al 801 miljard dollar uit, Rusland 65,9 miljard. "Dankzij de grote inkomsten uit de verkoop van olie en gas kon Moskou de militaire uitgaven vorig jaar 2,9 procent laten groeien, in de periode dat het troepen verzamelde langs de grens met Oekraïne", aldus Sipri.

De EU-landen lieten hun defensie lange tijd versloffen, oorlog leek immers ver weg. Maar het tij is aan het keren. Door de oorlog in Oekraïne lijkt Europa wakker geschud. Er is angst voor de Russen, er wordt materieel geleverd aan Oekraïne en de diplomatieke spanningen nemen toe. Onderzoeksinstituut Sipri verwacht dat de defensie-uitgaven mede daarom blijven groeien.

Dat is te merken op de beurs in Parijs. De robothond en drones hebben er veel bekijks, en er staan lange rijen voor de raketlanceerinstallaties, de gevechtshelikopters en de XXL-terreinwagens van het Amerikaanse leger.

Nederland heeft er zijn eigen paviljoen: oranje gekleurd en met een foto van het koninklijk paar. Er worden producten getoond, er wordt vooral heel veel gepraat.

"Het is belangrijk dat we hier staan: om aan de buitenwereld te laten zien waartoe de Nederlandse defensie-industrie in staat is", vertelt Ron Nulkes van branchevereniging NIDV. "Maar ook om te horen en weten waar overheden en krijgsmachten in de wereld behoefte aan hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl