Tennisracket
NOS Sport

Schok in tennistop: coach opgepakt na aangiftes seksueel misbruik

  • Guido van Gorp

  • Guido van Gorp

De politie heeft een prominente tennistrainer aangehouden op verdenking van een zedendelict. Twee tennissers die met hem werkten hebben aangifte gedaan wegens seksueel misbruik.

De kwestie raakt het Nederlandse toptennis. Zelf was de coach als speler actief in de mondiale top-100. De twee mannen die aangifte hebben gedaan, spelen in het profcircuit.

Volgens het Openbaar Ministerie is het strafrechtelijke onderzoek naar de man in volle gang. Afgelopen periode is hij ondervraagd en kort vastgehouden. Inmiddels is hij vrij in afwachting van het onderzoek.

Strikte voorwaarden

"De verdachte zit momenteel niet langer meer vast. Zijn voorlopige hechtenis is door de rechter-commissaris onder strikte voorwaarden geschorst", laat een woordvoerder van het OM weten.

Welke voorwaarden precies gesteld zijn aan de vrijlating van de coach, wil de rechtbank niet zeggen. In vergelijkbare gevallen gaat het doorgaans over een tijdelijk contact- of locatieverbod.

De beschuldigde coach was niet bereikbaar voor commentaar. Namens de tennissers laat advocaat Annemiek van Spanje weten dat de beslissing om aangifte "niet lichtvaardig" genomen is, wetende dat de kwestie ooit naar buiten zou komen.

Van Spanje: "Zij hebben desondanks gemeend te moeten doorzetten. Onder andere om te voorkomen dat andere jonge tennissers mogelijk ook slachtoffer zouden worden van seksueel misbruik."

Tennisbond

De aanhouding hakt er stevig in op het bondsbureau van de KNLTB in Amstelveen. Diverse tennistrainers kwamen vorige week bijeen om met technisch directeur Jacco Eltingh over de kwestie te praten.

"Voor ons was het belangrijk om uit eerste hand te vertellen wat er precies speelde. Binnen de tenniswereld was al enige bekendheid over deze kwestie en daarover ontstond rumoer", zegt Eltingh.

Details over wat precies is voorgevallen tussen coach en spelers willen betrokken partijen niet prijsgeven, behalve dat er in beide gevallen aangifte is gedaan van seksueel misbruik.

Toen we hoorden over de aangiftes vonden we dat zeer ernstig. Onze mond viel open. Collega-leraren wilden ook niet meer met hem werken

Voorzitter van de tennisclub

De KNLTB zegt in contact te staan met de politie en wacht de uitkomsten van het onderzoek af. Waar mogelijk wil de bond spelers en hun omgeving ondersteunen. Ook is er melding gedaan over een mogelijke misstand bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Eltingh: "We zijn op de hoogte en er zijn zorgen. Het is belangrijk dat er goed onderzoek wordt gedaan en beide kanten van het verhaal worden gehoord. Dit is een zeer ernstige zaak voor alle betrokkenen, waarbij we zo goed mogelijk willen handelen."

Club informeert leden

Tot voor kort was de coach actief in alle geledingen van het tennis. Hij begeleidde jeugd en senioren, profs en talentvolle amateurs. Maar nu het strafrechtelijke onderzoek loopt, heeft hij zijn activiteiten stopgezet.

Ook de tennisvereniging waar hij werkte heeft de samenwerking vorige maand beëindigd, zo laat de club aan de NOS weten.

"Voor iedereen geldt dat je pas schuldig bent na het oordeel van de rechter. Maar toen we hoorden over de aangiftes vonden we dat zeer ernstig. Onze mond viel open. Collega-leraren wilden ook niet meer met hem werken", zegt de voorzitter van de tennisclub.

Per mail zijn alle clubleden, jong en oud, geïnformeerd over vermeend grensoverschrijdend gedrag van de tennistrainer. Ook werd gewezen op eventueel beschikbare vertrouwenspersonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl