NOS Voetbal

Van Gaal: 'Heb WK-selectie voor ogen, maar daar kan nog van afgeweken worden'

Louis van Gaal heeft de eerste vier wedstrijden van de huidige Nations League behoorlijk geëxperimenteerd met nieuwe spelers, maar de bondscoach heeft zijn WK-selectie nog niet compleet in zijn hoofd zitten. "Ik heb in theorie een selectie voor ogen, maar daar kan nog van afgeweken worden."

Van Gaal doelt daarmee onder meer op spelers die deze zomer van club wisselen, zoals Noa Lang en Ryan Gravenberch. "Een eerste jaar bij een andere club met een andere cultuur is niet makkelijk", weet de bondscoach, die ook laat weten dat hij alle spelers die nu in de selectie zaten in de gaten blijft houden.

Winst van de avond volgens Van Gaal? 'Hogere balsnelheid' en 'Janssen geslaagd'

Een van de spelers die hij dinsdagavond een kans gaf tegen Wales, was Vincent Janssen. De spits stond 1.708 dagen na zijn laatste interland weer op het veld bij het Nederlands elftal. "Hij is geslaagd voor zijn examen", is Van Gaal na afloop complimenteus over Janssen, die niet tot scoren kwam in De Kuip. "Ik vond hem wel waarmaken wat ik verwachtte van hem."

Volgens Van Gaal was hij een goed aanspeelpunt en met twee assists ook belangrijk voor het team. Janssen zelf is ook tevreden over zijn optreden in Oranje. "Ik denk dat het wel goed ging vandaag. Ik help het team bij de twee goals. Dat is wel belangrijk en de coach had ook aangegeven dat hij daarnaar op zoek is. Ik probeer een sterk aanspeelpunt te zijn."

Rechterkant gewisseld

Waar Van Gaal minder over te spreken is, is de rechterkant van zijn basisteam. Hij wisselde halverwege dan ook Jordan Teze en Hans Hateboer. "Als de tegenstander zo verdedigend speelt, moeten we sneller van kant wisselen. De eerste helft gingen we alleen over de kant van Tyrrell Malacia, niet over de rechterkant. Die functioneerde niet en daarom wisselde ik..."

De wedstrijd tegen Wales liep uiteindelijk goed af, maar na de late 2-2 was het nog even spannend. Wat Van Gaal vervolgens zag toen Oranje weer aftrapte, stemde hem toch weer tevreden. "Toen ze de aftrap namen, hadden ze al afgesproken wat ze gingen doen."

"De manier waarop we de 2-2 mentaal weerstaan, door dat samen af te spreken, dat vind ik wel mooi om te zien hoor, als trainer", vervolgt de bondscoach, die zijn ploeg uiteindelijk met 3-2 zag winnen.

Spirit

Ook aanvoerder De Ligt en Memphis Depay prijzen de spirit in de ploeg. "Dat tekent denk ik wel hoe we erin staan en wat voor team we zijn", aldus de maker van het winnende doelpunt tegen Wales.

Bekijk hier de samenvatting van Nederland - Wales

"De belangrijkste les van vandaag is dat we die spirit wel hebben", is De Ligt na de wedstrijd van mening. "Uiteindelijk, na een lang seizoen en zware wedstrijd, als je met 3-2 wint, mag je best blij zijn."

Met tien punten uit vier wedstrijden, kijkt De Ligt met een positief gevoel terug op de eerste reeks Nations League-wedstrijden van dit jaar. "Van tevoren had je daarvoor getekend. Het is een hele goede en fijne manier om op vakantie te gaan."

Op 22 september om 20.45 uur gaat de Nations League en de voorbereiding op het WK in Qatar verder. Dan speelt Oranje tegen Polen. Drie dagen later speelt Oranje tegen België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl