1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Amerikaanse zangeres Lizzo past nummer aan na kritiek over woord 'spastisch'

De Amerikaanse zangeres Lizzo heeft haar nummer Grrrls aangepast na kritiek over het gebruik van het woord 'spastisch'.

De single, die vorige week vrijdag uitkwam, bevat de tekst: Do you see this shit? I'ma spazz. I'm about to knock somebody out (zie je deze shit, ik word spastisch. Ik ga iemand slaan).

Met I'ma spazz wordt in straattaal bedoeld dat iemand kwaad wordt of dat iemand rare dingen zegt of doet op ongepaste momenten. Het gebruik in deze context wordt echter door mensen met spasticiteit als beledigend ervaren.

Direct na het uitkomen van Grrrls, werd de zangeres door een deel van haar fans en een aantal Amerikanen met een fysieke beperking opgeroepen om het nummer aan te passen. Nu heeft ze de tekst dus aangepast.

'Geluisterd naar de kritiek'

De tekst I'ma spazz is vervangen door Hold me back (houd mij tegen). In een verklaring zegt de zangeres hierover dat ze geluisterd heeft naar de kritiek en dat het nooit haar intentie was "om gebruik van denigrerende taal aan te moedigen".

"Als een dikke, zwarte vrouw in Amerika heb ik vaak pijnlijke woorden mijn kant opgeslingerd gekregen", verklaart Lizzo. "Dus ik begrijp welke kracht woorden kunnen hebben, of dat nou opzettelijk of onopzettelijk gebeurt."

Beluister de nieuwe versie van het lied, zonder de mogelijk aanstootgevende tekst hier:

Lizzo is de artiestennaam van Melissa Viviane Jefferson. Ze spreekt zich in haar singles en in het dagelijks leven uit voor diversiteit en inclusiviteit en heeft op TikTok bijna 24 miljoen volgers. Hoewel ze al langer bezig was, werd de zangeres bij het grote publiek in 2019 bekend. Zij werd in dat jaar door het tijdschrift Time verkozen tot entertainer van het jaar.

In 2020 won ze een BET-award voor beste vrouwelijke R&B/Popartiest. De BET-awards gelden als de belangrijkste prijzen voor zwarte Amerikaanse artiesten. Ze versloeg dat jaar onder anderen Beyoncé. Ook won ze in hetzelfde jaar drie Grammy Awards.

Haar bekendste nummers zijn Good As Hell, Juice en Truth Hurts. De zangeres trad in Nederland onder meer op in Afas Live en op Best Kept Secret. NPO 3FM noemde haar optreden op het festival in 2019 "de leukste show van het weekend".

Bekijk de videoclip van Juice:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl