Reuters
NOS Nieuws

Overstromingen in Yellowstone in VS, park voor het eerst in 34 jaar dicht

In Yellowstone National Park in het westen van de Verenigde Staten hebben overstromingen forse schade veroorzaakt. Daardoor is het bij toeristen populaire park afgesloten voor bezoekers, voor het eerst in 34 jaar.

De overstromingen waren het gevolg van forse regenval en een snel smeltende sneeuwlaag. Er zijn meldingen binnengekomen van weggespoelde bruggen, huizen en bomen. Belangrijke wegen zijn verwoest of bedekt door modder en stenen. Ook zijn er hoogspanningsmasten gesneuveld, waardoor delen van het park zonder stroom zitten. De rampendienst is bezig de precieze schade in kaart te brengen.

Door modderstromen zijn sommige dorpen en kleine steden geïsoleerd geraakt. Inwoners zijn geëvacueerd per boot en helikopter. Het is nog onduidelijk om hoeveel mensen het gaat. Ook is het niet bekend hoeveel bezoekers er in het park vastzitten.

De schade in het park is groot:

Overstromingen in Yellowstone National Park veroorzaken grote schade

De hulpdiensten in Park County, waar enkele afgezonderde dorpen en steden liggen, waarschuwen mensen dat het water niet overal meer drinkbaar is door de overstromingen. Mensen die op een veilige plek zitten, wordt geadviseerd daar de nacht door te brengen.

Alle vijf de ingangen van het park blijven hoogstwaarschijnlijk zeker tot en met morgen gesloten. De kans is groot dat het noordelijke deel, waar de meeste schade is, veel langer gesloten blijft, zegt de opzichter van Yellowstone. Dat terwijl het hoogseizoen voor toeristen twee weken geleden is begonnen.

Meteoroloog Cory Mottice uit de staat Montana is geschokt door het noodweer. "We hebben nog nooit in ons leven zulke overstromingen gezien", zegt hij tegen persbureau AP. Volgens hem is het zwaarste noodweer nu achter de rug. De komende dagen gaat het minder regenen en koelt het ook af, waardoor er minder sneeuw zal smelten.

Geliefde locatie voor roadtrip

Yellowstone National Park is een zeer populaire locatie voor toeristen die door de VS trekken. Het park staat bekend om zijn geisers, grizzlyberen en andere dieren, en de mooie landschappen. Vorig jaar brachten bijna 4,9 miljoen mensen een bezoek aan het park. Ze verblijven er vaak meerdere dagen.

Yellowstone ligt hoofdzakelijk in de staat Wyoming, met nog kleine delen in Montana en Idaho. Met een oppervlakte van 9000 vierkante kilometer is het een van de grootste parken van de VS (en ongeveer zo groot als de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland samen).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl