NOS NieuwsAangepast

Podcast Oog: Eerherstel voor Dutchbat III, kat moet binnen blijven

Militairen van Dutchbat III die in 1995 in de Bosnische enclave Srebrenica waren, hebben excuses gekregen van het kabinet. De militairen maakten deel uit van een VN-vredesmissie in Bosnië-Herzegovina. De lichtbewapende Nederlanders waren machteloos toen de moslimenclave Srebrenica onder de voet werd gelopen en Bosnische Serviërs zo'n 8000 moslimmannen vermoordden. Dutchbat-veteraan Alice Schutte vertelt in de podcast dat ze het erg moeilijk had na haar terugkomst in Nederland.

Yosef Tekeste Yemane kwam in 1994 als tweejarig kind met zijn moeder uit Ethiopië naar Nederland. Vorig jaar pas kreeg hij zijn Nederlandse paspoort. Hij schreef het boek In Holland staat een huis over zijn weg naar een Nederlands paspoort. Volgens hem duurde het zo lang door alle bureaucratie.

Verschillende organisaties vinden dat de huiskat binnen moet blijven, om andere dieren te beschermen. Stichting Huiskat Thuiskat probeert dat ook bij de rechter af te dwingen.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl