NOS Nieuws

31 rechts-extremisten opgepakt bij pride VS, 'kwamen om te rellen'

In de Amerikaanse staat Idaho zijn 31 mannen opgepakt, omdat ze volgens de politie een pride-evenement in de plaats Coeur d'Alene wilden verstoren. Ze droegen beschermende kleding en bivakmutsen. Ook hadden ze schilden en een rookgranaat bij zich.

De politie vond de mannen in een verhuiswagen, die aan de kant was gezet na een tip. "Volgens de tipgever leek het alsof een klein leger in het voertuig was geklommen", zei de politiechef van Coeur d'Alene.

Daarop besloot de politie de groep te arresteren:

Arrestatie van tientallen rechts-extremisten in Idaho

In de verhuiswagen stonden de 31 mannen in precies dezelfde kleding. Ze droegen onder meer scheenbeschermers. Op hun kleding stonden logo's van Patriot Front, een Amerikaanse rechts-extremistische groep.

In de verhuiswagen vond de politie ook papieren waarop een soort operatieplan voor hun acties zou staan. Volgens de politiechef is het duidelijk wat de intentie van de groep was: "Ze kwamen om in de stad te gaan rellen."

Beveiliging pride aangescherpt

De mannen worden maandag voorgeleid. Ze komen uit elf verschillende staten, één van hen komt uit Idaho zelf.

Vlak bij de plek waar de verhuiswagen was tegengehouden was het lhbti+-evenement Coeur d'Alene Pride in the Park. Na de arrestaties heeft de politie de beveiliging van het evenement aangescherpt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl