Wiebes (in het roze) wint haar derde etappe.
NOS Wielrennen

Wiebes wint slotetappe Groot-Brittannië, eindzege voor Longo Borghini op één seconde

Lorena Wiebes heeft de zesde en laatste etappe van de Ronde van Groot-Brittannië op haar naam geschreven. Het was haar derde etappewinst, Wiebes legde daarmee ook beslag op de puntentrui.

Wiebes was na afloop niet helemaal tevreden omdat ze haar lead-out kwijtraakte, vertelde ze aan de interviewer van de organisatie. Maar uiteindelijk keek ze met een goed gevoel terug op haar week. "Gisteren had ik wat last van een zonnesteek, maar nu voel ik me weer goed."

Secondenspel

De winst van het eindklassement werd een secondenspel, dat uiteindelijk werd gewonnen door Elisa Longo Borghini. Door een derde plaats in de sprint van de slotetappe en de daarbij horende vier bonificatieseconden wipte ze in extremis over de Australische Grace Brown heen. Ze won de etappekoers met een seconde voorsprong.

De etappe van Chipping Norton naar Oxford stond vooral in het teken van de strijd om het eindklassement. Brown reed in de leiderstrui, gevolgd door Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma.

Toen Brown in de eerste tussensprint van de dag drie seconden pakte, leek haar eindoverwinning haast zeker. Maar omdat ze er in de eindsprint niet aan te pas kwam en Longo Borghini wel bonificatieseconden pakte, moest ze de eindoverwinning uiteindelijk toch aan de Italiaanse laten.

Niewieadoma probeerde op de beklimming van The Hill na 47 kilometer concurrenten Longo Borghini en Brown te verrassen, maar Brown was sterk en kon mee. Ook Longo Borghini sloot snel weer aan.

Na 80 kilometer maakte een kopgroep van zo'n twintig rensters zich los van het peloton, met daarin de Nederlanders Ellen van Dijk, Quinty Ton, Nina Buijsman, Marit Raaijmakers, Maaike Boogaard en Thalita de Jong. Maar de samenwerking was niet goed en de groep werd ingerekend.

Met nog zo'n 40 kilometer te gaan ontstond er een kopgroep van drie rensters. Ana Iversen vertrok eerst solo en werd later vergezeld door Mieke Kröger en Alessia Patuelli. Deze dames hadden een flinke achterstand in het algemeen klassement en mochten van de klassementsvrouwen de seconden bij de tweede tussensprint oprapen, waarmee het tot op de finish duurde tot de beslissing viel.

Met Longo Borghini dus als grote winnares. De Italiaanse is de opvolger van Demi Vollering, die de koers vorig jaar won. Achter Brown werd Niewieadoma derde op vijf seconden achterstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl