NOS NieuwsAangepast

Britse bioscopen halen film over dochter Mohammed van het scherm

In het Verenigd Koninkrijk is een hoogoplopende rel uitgebroken rond een nieuwe film over Fatimah, de dochter van de profeet Mohammed. Groepen moslims zijn woedend over The Lady of Heaven en een petitie die oproept om de film uit de bioscopen te halen is ruim 120.000 keer ondertekend.

In steden met een grote moslimgemeenschap, waaronder Bradford, Leeds, Sheffield, Birmingham en Bolton, is gedemonstreerd bij bioscopen waar de film draait. Een grote bioscoopketen, Cineworld, heeft onder druk van de protesten inderdaad besloten om de film uit roulatie te nemen. Bij andere concerns blijft The Lady of Heaven wel op het programma.

De makers van de film zijn op hun beurt boos over de kritiek en zeggen dat niemand mensen mag voorschrijven wat ze mogen zien of waarover ze mogen discussiëren.

The Lady of Heaven vertelt het levensverhaal van Fatimah, parallel aan dat van een hedendaags kind in Irak. De kritiek richt zich op de manier waarop de schrijver, de sjiitische geestelijke Yasser al-Habib, belangrijke figuren uit de islam neerzet. Soennitische organisaties spreken van blasfemie en racisme. Volgens hen doet de film de historische werkelijkheid geweld aan.

In de film worden heilige personen niet door acteurs gespeeld - het afbeelden van heiligen is in de islam verboden. Ook hoofdpersoon Fatimah wordt niet vertolkt door een actrice, maar weergegeven met behulp van speciale effecten.

De trailer van de film:

Maar de steen des aanstoots is de manier waarop Mohammeds metgezellen en volgelingen Aboe Bakr en Omar ibn al-Chattab worden neergezet, sleutelfiguren in de islam en de twee eerste kaliefs, opvolgers van Mohammed.

Volgens de critici, veelal uit soennitische hoek, wordt de suggestie gewekt dat zij een soort voorlopers van (de soennitische) terreurbeweging IS zijn. Daarmee zou de film verdeeldheid zaaien en aanzetten tot haat.

Producent Malik Shlibak zegt juist dat het verhaal lessen bevat over de vraag hoe we moeten omgaan met extremisme, radicalisme en corruptie. Hij bestrijdt dat de makers de geschiedenis naar hun hand hebben gezet en wijst erop dat ze een jaar hebben besteed aan onderzoek van de historische feiten.

Minister Javid van Volksgezondheid, niet religieus en van Pakistaanse afkomst, heeft het besluit van Cineworld om de film uit roulatie te nemen veroordeeld. "Het kan je niet bevallen wat iemand zegt, maar die ander heeft wel het recht om het te zeggen. In dit land geldt vrijheid van meningsuiting en dat is een kernwaarde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl