Delftse centrifuge gaat met 150 keer de zwaartekracht dijken testen
In Delft is vandaag een centrifuge in gebruik genomen die 150G kan opwekken, oftewel 150 keer de zwaartekracht op aarde. Het apparaat kan onder meer worden gebruikt om de sterkte van dijken of de fundering van windturbines te testen.
Voor een mens is blootstelling aan 150G fataal. Ter vergelijking: een achtbaan haalt in bochten zo'n 3G. "En een getrainde piloot kan iets van acht tot tien keer de zwaartekracht aan", legt Harm Aantjes van onderzoeksbureau Deltares uit. "Maar dit kan een mens niet aan."
In deze video zie je hoe de zogeheten GeoCentrifuge werkt:
De GeoCentrifuge draait rondjes van 340 kilometer per uur. Binnen de cabine wordt gemeten wat de extreme druk doet met bijvoorbeeld miniatuurdijken. "Op die manier kunnen we processen die normaal heel lang duren in een paar uur tijd nabootsen", zegt onderzoeker Suzanne van Eekelen. De onderzoeksresultaten kunnen worden gebruikt bij het versterken van de dijken.
Op dezelfde manier zal er ook onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld megawindturbines op zee. In de Noordzee komen steeds meer van dergelijke grote windturbines te staan en er is nog weinig bekend hoe deze constructies reageren op extreme omstandigheden. Door de fundering te testen in de centrifuge, moet daarover snel meer duidelijk worden.