Oranje verslaat Wales in extra tijd, met nieuw basiselftal en twee debutanten

Bekijk hier de samenvatting Wales - Nederland

In het Nations League-duel dat in het teken stond van experimenteren en 'b-elftallen' heeft het Nederlands elftal met 2-1 gewonnen van Wales. Teun Koopmeiners scoorde vlak na rust, in de blessuretijd kwam Wales langszij en direct daarna kopte Wout Weghorst de winnende goal binnen.

Slecht was het niet, maar het was verre van sprankelend in Cardiff, tot de blessuretijd. Want vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd roken de Welsh, toen Oranje met de gedachten al in de kleedkamer zat, dat er nog wel een gelijkspel in zat. Rhys Norrington-Davies klopte Hans Hateboer in de lucht voor de 1-1.

In de allerlaatste seconden drong Nederland nog aan en belandde een voorzet van Tyrell Malacia op het hoofd van Weghorst, die zijn derde treffer maakte in Oranje.

Stand Nations League per 8-6

De Welshe bondscoach Rob Page zei een dag voor de wedstrijd al dat Wales met een b-elftal zou aantreden. Zeven basisspelers kregen rust, de spanning mocht er even af na de plaatsing voor het WK tegen Oekraïne. Dat bood kansen voor Oranje-bondscoach Louis van Gaal om te experimenteren, al was hij dat al langer van plan.

Nederland speelt deze Nations League-periode vier wedstrijden in elf dagen. "Belachelijk", zei Van Gaal vooraf, te weinig rust. Reden voor hem om een compleet ander basiselftal het veld in te sturen ten opzichte van de 4-1 winst op België. Elf nieuwe namen, onder wie twee debutanten: Jordan Teze en Jerdy Schouten.

B-elftal?

Maar van een b-elftal wilde Van Gaal niet spreken. "Zij hebben op de training laten zien dat ze ook a-keuze kunnen verslaan. Het voetbal blijft hetzelfde."

De spelopvatting dan, want op het veld stond het voorin net even anders: Cody Gakpo en Noa Lang achter de diepe spits Weghorst. "Die driehoek lijkt nu meer op de Hollandse school."

De driehoek kreeg vrij weinig voor elkaar in de eerste helft. Het gevaarlijkste moment was voor Gakpo. De aanvaller ging ervandoor na een lange uittrap van Mark Flekken, kapte en haalde uit, maar werd geblokt. De vrijstaande Weghorst of Lang aanspelen was ook geen gek idee geweest.

Bekijk in de carrousel hieronder alle doelpunten van de wedstrijd en de interviews na afloop.

Wales stelde er - met zeven wijzigingen in de basis, zonder Gareth Bale en Aaron Ramsey - weinig tegenover. Tot twee kopkansen en een vrije trap, waarbij Flekken zich even moest strekken, kwamen de verse WK-gangers niet.

Slecht was het spel van Oranje niet, maar indrukwekkend was het ook zeker niet. Voor rust ging het vaak langzaam en waren er veel slordigheden. Maar direct na rust was duidelijk dat Oranje meer wilde laten zien. In het gebrei rond de Welshe goal vond Schouten Koopmeiners, die naar zijn rechterbeen draaide en diagonaal de linkerhoek vond: 0-1.

Schouten maakte een goede, maar geen onvergetelijke indruk. Teze speelde behoorlijk, ondanks een vroege gele kaart toen hij niet doordekte en een aantal moeizame inspeelballen.

Voor de wedstrijd kreeg NOS-commentator Frank Snoeks een shirt van de KNVB. Hij deed voor de laatste keer verslag van het Nederlands elftal.

• NOS
    Franks Snoeks met zijn oranjeshirt
  • NOS
    Frank Snoeks krijgt van perschef Bas Ticheler een shirt van het Nederlands elftal

De driehoek Gakpo-Lang-Weghorst voorin haperde meerdere keren en maakte geen indruk zoals de tandem Bergwijn-Depay dat eerder deed. Lang dribbelde veel, was meer druk dan effectief en kon Wales niet 'heet' maken.

Spektakel in blessuretijd

Tegen die tijd was het publiek in Cardiff al weggedommeld. Maar twintig minuten voor tijd schrokken ze wakker toen hun held Bale ging warmlopen en inviel. Als toetje zagen ze bij Oranje nog Frenkie de Jong en Steven Bergwijn wat minuten maken. Aan het spel van Nederland veranderde weinig.

Wales werd zowaar gevaarlijker en drong aan, waardoor de blessuretijd de interessantste minuten werden, met de late gelijkmaker van Norrington-Davies en de winnende van Weghorst.

Zaterdag slijpt Oranje verder aan het systeem. Dan ontvangt het Nederlands elftal in de Kuip Polen, dat woensdag met 6-1 verloor van België.