Tieners boden spelers tienduizenden euro's voor deelname matchfixing
Twee jongens van 16 en 17 uit Almere zijn aangehouden, nadat zij diverse wedstrijden in de Tweede Divisie hebben geprobeerd te fixen. De tieners wilden hun slag slaan in de laatste speelronde van de voetbalcompetitie, maar faalden nadat diverse voetballers aan de bel hadden getrokken bij de KNVB.
De voetbalbond deed daarop melding bij de politie.
Volgens het Openbaar Ministerie bood het tweetal tienduizenden euro's aan spelers om wedstrijden te manipuleren. Meerdere teams en diverse spelers werden via sociale media benaderd. Om hoeveel ploegen en spelers het precies gaat, wil het OM niet zeggen. De totale omvang van de poging tot matchfixing wordt momenteel in kaart gebracht.
Vet verdienmodel
"Dit was absoluut geen grapje van een paar jochies, maar een serieuze poging om wedstrijden te manipuleren. Dat het hier om zulke jonge mensen gaat, is zeer zorgelijk. Kennelijk zien zij in matchfixing een lucratief, vet verdienmodel", zegt officier van justitie Anne de Leeuw.
De laatste speelronde in de Jack's League, die bestaat uit achttien ploegen, vond plaats op zaterdag 4 juni. Een dag daarvoor werden de jongens opgepakt in Den Haag. Diverse datadragers en telefoons zijn in beslag genomen. In afwachting van de uitkomst van het politieonderzoek zijn de twee verdachte jongens in vrijheid gesteld.
Eerder bleek uit onderzoek van de NOS dat sporters in Nederland vaker benaderd worden om wedstrijden te verliezen. Vorig jaar werden zeker zes darters via social media benaderd door matchfixers. In de NOS-podcast Gefixt legt een zelfverklaarde matchfixer uit hoe hij onder anderen vijf spelers van Jong RKC had omgekocht en daarmee 30.000 euro verdiende.
Juist op het lagere niveau in sport zijn matchfixers actief, weet ook De Leeuw. "Die lagere klassen zijn aantrekkelijk voor wedstrijdmanipulatie. Dat kunnen we niet laten gebeuren, want het vormt een bedreiging voor de eerlijke sport", aldus de officier van justitie.