Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB
NOS Voetbal

KNVB-directeur Van Leeuwen baalt: 'Geen sprake van experiment in eerste divisie'

Er is geen sprake van dat de KNVB gaat experimenteren met nieuwe spelregels in de eerste divisie. Dat zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, in een reactie op de column van Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal, waarin over een mogelijke pilot werd gesproken.

"Het is jammer dat het beeld is ontstaan dat de KNVB zomaar iets bedenkt. Wij doen nooit iets zonder overleg met de clubs", aldus Van Leeuwen.

Van der Zee schreef in zijn column op de website van de voetbalbond dat de KNVB in het seizoen 2023/2024 in de Keuken Kampioen Divisie zou willen experimenteren met nieuwe spelregels. Het zou daarbij gaan om intrappen in plaats van ingooien, dribbelen bij een vrije trap, een 5-minutenstraf, onbeperkt wisselen en een zuivere speeltijd.

Van Leeuwen baalt

In het Nederlandse amateurvoetbal wordt daar sinds 2017 al mee geëxperimenteerd. Van der Zee schreef dat het doel was om volgend jaar een pilot in de eerste divisie te starten, in overleg met de clubs en de internationale voetbalbonden.

Van Leeuwen baalt van het verkeerde beeld dat daardoor is ontstaan. "Ik sta voor een open relatie en vooral goed samenwerken met de clubs. Nu ontstaat het beeld dat de KNVB zomaar iets beslist. Ik heb de clubs meteen in een mail laten weten dat dit totaal niet aan de orde is. Ik baal hier echt van. Gelukkig reageren ze begripvol."

Excuses

Van der Zee heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor de manier waarop het is gegaan, zo blijkt uit een brief die door de KNVB aan de clubs is verstuurd en die bij het ANP bekend is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl