NOS VoetbalAangepast

Eindhoven schiet PSV te hulp

PSV is voor een groot deel uit de financiële zorgen. De voetbalclub krijgt hulp van de gemeente Eindhoven, die de grond onder het Philips Stadion en het trainingscomplex De Herdgang voor 48,4 miljoen euro koopt.

Eindhoven leent het bewuste bedrag zelf bij een Duitse bank en moet jaarlijks zo'n twee miljoen euro aan rente betalen. PSV op zijn beurt huurt de grond de komende veertig jaar voor 2,4 miljoen euro per jaar. Met deze constructie zijn er volgens wethouder Staf Depla geen kosten voor de gemeente.

PSV is met deze lening ruim zeven miljoen euro minder kwijt aan de betaling voor de grond dan nu het geval is.

Strenge voorwaarden

In ruil voor de hulp van de gemeente moet PSV voldoen aan strenge voorwaarden. Zo mag de opbrengst van de grondverkoop niet benut worden om spelers te kopen. Het bedrag mag alleen worden gebruikt om schulden af te lossen en het vermogen te herstructureren.

Ook krijgt de gemeente Eindhoven inzicht in de boekhouding en planning van PSV en mogen maatschappelijke activiteiten van PSV niet verdwijnen. Verder mag de PSV in de begroting geen rekening meer houden met Champions League-voetbal.

Bezuiniging

Een meerderheid van het Eindhovense college gaat akkoord met de plannen vanwege het "enorme maatschappelijke belang van de club voor de stad".

Duidelijk is dat de wethouders Lenie Scholten (GroenLinks) en Mary Fiers (PvdA) niet achter het plan staan. Hoewel beiden zich konden vinden in overeenkomst, vinden ze het geen taak van de gemeente om geld te geven aan een betaald voetbalclub.

Eindhoven staat de komende jaren voor een bezuiniging van 56 miljoen euro.

Philips

Hoofdsponsor Philips heeft zich ook bereid verklaard de club te helpen. Het bedrijf heeft onder passende voorwaarden een lening van 20 miljoen euro verstrekt. Eerder al kwam Philips een hogere jaarlijkse sponsorbijdrage overeen met PSV.

Een aantal regionale ondernemers leent PSV zo'n tien miljoen euro en ook zal vanaf volgend seizoen kredietverstrekker Freo op de achterkant van het shirt staan.

Samen met de ruim 48 miljoen van de gemeente wordt de vermogenspositie van PSV de komende jaren met 75 miljoen versterkt.

Zwaar weer

PSV gaat zelf tien miljoen euro bezuinigen en schrapt daarom veertien arbeidsplaatsen. Dat zal zo veel mogelijk via natuurlijk verloop en aflopende contracten gebeuren. Ook wordt er gekort op de premies van de spelers.

De Eindhovense club zit financieel in zwaar weer. Over het seizoen 2009/2010 werd 17,5 miljoen euro verlies geleden en door de derde plaats in de competitie loopt de club dit jaar, voor het derde jaar op rij, de miljoenen uit de Champions League mis.

Voor het komende seizoen gaat PSV werken met een begroting van 60 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl