NOS SportAangepast

Voormalig NOS-commentator en rugbybondscoach Hans Brian (82) overleden

Voormalig NOS-commentator en rugbybondscoach Hans Brian (82) overleden

Jarenlang was hij de stem van de grote hockeyfinales, van de TT, van de Formule 1 en van Parijs-Dakar. Als commentator begeleidde hij motorcoureur Hans Spaan in 1989 naar de zege in Assen, bracht hij de eerste schreden van Jos Verstappen in de Nederlandse huiskamer en voorzag hij Jan de Rooy van commentaar bij diens zege in Parijs-Dakar.

Dinsdag overleed Hans Brian op 82-jarige leeftijd na een kort ziekbed in zijn woonplaats Son en Breugel.

Rugbyer in hart en nieren

Hockey was zijn specialisme, net als motorsport. Ook badminton paste jarenlang in zijn repertoire. Maar eigenlijk was Brian in hart en nieren rugbyer.

Begin jaren zestig schopte hij het zelf tot international, later acteerde hij als bondscoach en ontwikkelaar van lesmateriaal voor trainers en scheidsrechters.

Zijn journalistieke loopbaan begon in de jaren zeventig bij De Telegraaf en de NOS. Bij Studio Sport bekleedde hij meerdere functies, maar hij stond vooral bekend als een veelzijdig commentator.

It's all in the game

Zijn veelzijdigheid kwam ook tot uiting toen Brian gevraagd werd door de NCRV om 'It's all in the game' te presenteren. Hij zou de spelshow, die draaide om vroege computerspelletjes, van 1985 tot 1987 leiden.

ANP
Hans Brian (midden) presenteert eind jaren tachtig de quiz 'It's all in the game', met als kandidaten zangers Frank Ashton (links) en Joe Bourne.

Sport bleef echter zijn grote liefde. Lange tijd was hij vooral de stem bij hockey en versloeg hij diverse successen van de vrouwen- en mannenteams van 1976 tot en met 2005.

Tot zijn grote vreugde zag hij hoe de hockeysters goud wonnen bij de eerste olympische deelname in 1984. Zijn ergernis over het teleurstellende optreden van de mannen in Los Angeles verhulde hij evenmin.

In Sydney was hij dat allang vergeten toen de ontketende Stephan Veen de mannen in 2000 eindelijk naar het goud stuwde.

Commentator Hans Brian begeleidt Hans Spaan naar zege in TT Assen

Halverwege de jaren negentig ging de NOS ook steeds vaker zijn geliefde sport rugby uitzenden. Zo gaf hij commentaar bij de historische finale van het WK in Zuid-Afrika in 1995, waarbij het gastland de Apartheidsjaren van zich afschudde en Nelson Mandela in rugbyshirt de Springbokken de wereldbeker overhandigde.

Maar ook was Brian in 1998 de stem bij de grootste nederlaag in de historie van Oranje tegen Engeland. Het werd 110-0. Brian werd voor zijn verdiensten voor de sport in 2016 erelid van Rugby Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl