NOS Voetbal

Nieuw contract De Ligt bij Juventus niet vanzelfsprekend: 'Moeten stappen maken'

De Ligt: 'Contract verlengen bij Juventus? Als het moment daar is, beslis ik...'

Matthijs de Ligt kan zijn tot medio 2024 lopende contract bij Juventus verlengen, maar een krabbel heeft hij nog niet gezet. De centrale verdediger wordt al geruime tijd in verband gebracht met een vertrek uit Turijn en een hereniging met trainer Erik ten Hag bij Manchester United .

"Er worden momenteel gesprekken gevoerd en als het moment daar is, dan beslis ik of ik ga verlengen of dat ik verder wil kijken...", zegt De Ligt in het trainingskamp van het Nederlands elftal.

Sportief project

"Ik kijk altijd naar wat het beste is voor mezelf qua sportief project. Twee keer een vierde plek op rij is niet goed genoeg, daarin zullen we stappen moeten maken."

Drie jaar geleden nam Juventus hem voor 75 miljoen euro over van Ajax. In zijn eerste seizoen pakte De Ligt met 'De Oude Dame' de landstitel, maar daarna stagneerde de ontwikkeling van de Italiaanse topclub.

Kijk hieronder naar een verslag van de training van Oranje op Pinksterzondag en naar een nieuwe aflevering van 'In het spoor van Oranje'.

"Twee keer een vierde plek op rij is teleurstellend", beseft De Ligt nogmaals. "Juventus is toch altijd een club die kampioen wil en moet worden. Persoonlijk is dit mijn beste jaar tot nu toe. Qua speeltijd en de manier hoe ik heb gespeeld."

Mede daarom staat De Ligt open voor het verlengen van zijn verbintenis. "Of ik nu dé man ben achterin? Dat weet ik niet", lacht hij.

"De club heeft het wel zo naar mij uitgesproken en ik heb dit seizoen door blessures bij Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci laten zien waartoe ik in staat ben. Ik moest de leiding nemen en dat ging goed. Ik denk wel dat dat de volgende stap is."

Bij Oranje is zijn status niet meer zoals hij was. Zo moest De Ligt tegen België genoegen nemen met een plek op de reservebank.

Maar De Ligt is niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. "Moordende concurrentie hoort bij topsport. Je kan het als iets negatiefs zien, maar mij prikkelt het juist. Natuurlijk, het is geen ideale situatie, maar ik probeer altijd het goede van een situatie in te zien."

Hoe hij in het systeem van Louis van Gaal past? "Ik denk dat ik op alle drie posities achterin uit de voeten kan. Dan is het aan de bondscoach om te bepalen welke spelers hij het geschiktst vindt."

De Ligt: 'Moordende concurrentie hoort bij topsport'

Ook rond twee andere Oranje-internationals, Steven Bergwijn en Jasper Cillessen, is het onrustig. Bergwijn wil Tottenham Hotspur snel verlaten, maar weet niet of Ajax zijn nieuwe club wordt.

"Er zijn meer gegadigden", zei de aanvaller. "Ik wil nu weg bij de Spurs, dat is duidelijk. In de winter mocht ik niet weg en toen heb ik geen problemen gemaakt. De laatste maanden werd er echter nauwelijks naar mij omgekeken daar. Ik wil weer iedere week op het veld staan. Dat is het belangrijkste."

Het contract van Cillessen bij Valencia loopt nog een jaar door, maar het is niet zeker of hij ook in Spanje blijft. "Normaal gesproken moet ik die verbintenis verlengen of op zoek gaan naar een andere club. Ik wil nu niet van mijn zaakwaarnemer weten of er interesse is. Op 14 juni spelen we nog een duel met Oranje, daarna ga ik alles op een rijtje zetten en neem ik een beslissing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl