NOS NieuwsAangepast

Lichaam is van Gino, man verdacht van ontvoering en betrokkenheid bij dood

De politie heeft op een persconferentie in Maastricht bevestigd dat vanmorgen het lichaam van de vermiste jongen Gino is gevonden bij een woning in Geleen. Het lichaam is gevonden op aanwijzing van de verdachte die vannacht werd gearresteerd. Deze 22-jarige man uit Geleen wordt verdacht van ontvoering en betrokkenheid bij de dood van de 9-jarige jongen.

Gino is meegegaan met de verdachte, maar verdere details over wat er is gebeurd, ontbreken nog. De man is een bekende van justitie. Hij zit vast in beperking en wordt volgende week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Justitie wil verder niets zeggen over de achtergrond van de man.

Er zijn twee plaatsen waar onderzoek wordt gedaan: de woning van de verdachte en de plaats waar het lichaam van de jongen is gevonden. Het onderzoek op deze locaties gaat naar verwachting nog tot vannacht door.

Bekijk hier beelden van de persconferentie:

'Op aanwijzing van de verdachte is het lichaam gevonden, het gaat om Gino'

"De familie is sinds woensdagavond in alle staten. Ze hebben niet geslapen en nauwelijks gegeten", zegt familiewoordvoerder Judy op het Veld van Slachtofferhulp. "Ze hebben de afgelopen dagen in een achtbaan gezeten. Er zijn veel mensen en instanties die hen nu ondersteunen, maar dat neemt niet weg dat het verdriet immens is."

"We vreesden in de voorbijgaande dagen al het meest zwarte scenario", zei Hans Verheijen, burgemeester van Sittard-Geleen. De vondst van het lichaam is volgens hem zeer hard ingeslagen bij de inwoners van de stad. "Woorden schieten tekort, temeer omdat de verdachte een inwoner van Geleen is."

Zowel de familiewoordvoerder als de burgemeester spreken van een vreselijke klap:

'Dit is een vreselijke klap voor de familie, woorden schieten tekort'

De 9-jarige jongen komt uit Maastricht, maar logeerde deze week bij een zus in Kerkrade. In die stad verdween hij woensdagavond uit een speeltuin. Er werd een grote zoekactie op touw gezet door talloze vrijwilligers en de politie, met speurhonden, drones en een helikopter. "Alle middelen die de politie heeft, zijn ingezet", zei de politie op de persconferentie.

Donderdag en vrijdag werden in de zoektocht naar Gino in Landgraaf en Kerkrade voorwerpen gevonden waarvan gedacht werd dat ze van de vermiste jongen waren. De afgelopen 24 uur volgden de ontwikkelingen elkaar snel op, tot de vondst van de omgekomen Gino en de arrestatie van de verdachte.

In dit kaartje zie je wanneer en waar welke vondsten werden gedaan:

Op sociale media gaan namen en foto's rond van iemand die volgens de politie ten onrechte wordt gelinkt aan de vermissing. "Wij verzoeken dringend om deze beelden te verwijderen en niet te delen", zegt de politie.

Cijfers CBS

Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat in de periode 2016-2020 31 kinderen jonger dan tien jaar het slachtoffer zijn geworden van moord en doodslag. Het waren 16 jongens en 15 meisjes. Ze waren volgens het CBS bijna allemaal door hun vader of moeder om het leven gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl