Archieffoto van file op de A28
NOS NieuwsAangepast

Ergste 'pinksterspits' voorbij, op hoogtepunt 835 kilometer file

Zoals verwacht was het vanmiddag vanwege het pinksterweekend erg druk op de weg. Rond 16.30 uur was het piekmoment, met zo'n 835 kilometer file. Inmiddels neemt de drukte af: om 18.30 uur stond de teller op zo'n 200 kilometer.

Vooral recreatieverkeer zorgde voor vertraging, meldt de ANWB. Onder meer op wegen naar de Veluwe was het druk. Verkeer tussen Amersfoort en Apeldoorn moet nog altijd rekening houden met ongeveer een half uur vertraging. Ook op de A12 van de Duitse grens naar Arnhem staat het nog vast.

Ook rest van weekend druk

Drie jaar geleden, voor de coronapandemie, stond er aan de vooravond van het pinksterweekend 900 kilometer file. Dat aantal is vandaag niet bereikt.

Wel moeten automobilisten ook de rest van dit pinksterweekend rekening houden met files, zegt de ANWB, onder meer vanwege festivals, pinkstermarkten en races op het circuit van Zandvoort. Ook in de buurt van attractieparken en bouwmarkten wordt drukte verwacht.

De drukste avondspits van dit jaar was vorige week woensdag, in aanloop naar het weekend van Hemelvaart. Om 17.00 uur stond er toen ruim 1100 kilometer file.

Ook files door slachtafval en gier

Niet alleen het vakantieverkeer veroorzaakte drukte, er gebeurden vanmiddag op een aantal plaatsen ook "gekke dingen" die tot vertraging leidden, aldus de ANWB. Zo stond op de A28 bij Nijkerk file doordat er slachtafval op de weg was terechtgekomen. Automobilisten moesten rekening houden met een extra reistijd van ongeveer een uur.

Op de A58 bij Etten-Leur stond file vanwege gier op het wegdek. Inmiddels rijdt het verkeer daar weer door.

Druk op Schiphol

Op Schiphol moeten extra maatregelen de verwachte pinksterdrukte beheersbaar maken. Vanaf vandaag mogen reizigers maximaal vier uur voordat hun vliegtuig vertrekt de vertrekhal in. Vakantiegangers houden zich in het algemeen goed aan die maatregel, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

Desondanks is het "extreem druk" op Schiphol, meldt NH Nieuws. Volgens de regionale omroep staan reizigers ook buiten in de rij.

Schiphol kampt al weken met grote drukte vanwege onder meer personeelstekorten. Passagiers gingen daarom steeds vroeger naar de luchthaven, uit angst om hun vlucht te missen.

KLM maakte vandaag bekend dat er dit pinksterweekend tot vijftig vluchten per dag worden geschrapt vanwege de drukte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl