ANP
NOS Nieuws

Geen bussen en trams in en rond Den Haag door staking

Door een staking bij vervoerder HTM rijden in Den Haag de hele dag geen bussen en trams. De staking treft ook het openbaar vervoer in de omliggende plaatsen Rijswijk, Zoetermeer, Leidschendam en Voorburg.

Vakbonden FNV en CNV hebben de staking georganiseerd. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 5 procent en een lagere werkdruk. HTM weigerde dat, maar meldde vlak voor de aankondiging van de staking wel dat het bedrijf de lonen dit jaar eenzijdig met 3,1 procent verhoogt.

Een woordvoerder van HTM zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de vervoerder al "een aantal jaar" bezig is om de werkdruk zo goed mogelijk te verdelen. "Dat is niet van vandaag op morgen opgelost."

De vervoerder zegt nog altijd de financiële gevolgen van de coronacrisis te voelen. "We hebben nog steeds maar 80 procent van de reizigers van voor corona."

Vakbond CNV is niet te spreken over de eenzijdig doorgevoerde loonsverhoging. "In plaats van dat HTM om te tafel gaat, voeren ze hun eindbod door zonder met ons het gesprek aan te gaan", zegt een woordvoerder.

Naast meer loon is de werkdruk een belangrijke reden om te staken. "Dat is misschien nog wel een belangrijker thema voor veel van de medewerkers. We willen onder meer meer pauzes en meer mensen erbij om het werk uit te voeren."

HTM heeft ruim 2000 medewerkers en vervoert dagelijks ongeveer 325.000 reizigers. Directeur Jaap Bierman zegt bij Omroep West dat het bedrijf ongeveer een kwart miljoen euro misloopt als alle trams en bussen een dag lang niet rijden.

Staking bij streekbussen

De RandstadRail van en naar Zoetermeer rijdt vandaag ook niet. De lijn van en naar Rotterdam, in handen van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET, rijdt wel.

Ook bij het streekvervoer in Den Haag is er deze week gestaakt. De streekbussen rijden vandaag wel zoals gebruikelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl