Het tellen van de stemmen in de hoofdstad Kopenhagen
NOS Nieuws

Denemarken wil meedoen met Europees defensiebeleid

Denemarken moet gaan samenwerken met andere EU-landen op het gebied van defensie. Bijna 66 procent van de Denen stemden voor deze stap in een referendum dat gisteren werd gehouden.

Denemarken is het enige land in de Europese Unie dat niet meedoet aan het Europese defensiebeleid. Om die reden ontbreekt het land bij militaire missies van de EU. Waarnemers denken dat de Russische invasie in Oekraïne het land op andere gedachten heeft gebracht.

"Dat nu zoveel mensen voor hebben gestemd is een blijk van vertrouwen", zegt premier Frederiksen. "Het is een sterk signaal aan onze bondgenoten in Europa en aan de NAVO en richting Poetin. Denemarken kan nu deelnemen aan Europese samenwerking voor defensie en veiligheid en daar ben ik erg blij mee."

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel noemden het een "historische keuze". Von der Leyen noemt het op Twitter een "sterke boodschap van toewijding aan onze gezamenlijke veiligheid".

Denemarken deed niet mee aan het Europese defensiebeleid omdat het land in 1992 het Verdrag van Maastricht verwierp, waar gemeenschappelijk veiligheidsbeleid een onderdeel van is.

Om Denemarken toch deel van de EU te laten uitmaken kreeg het een aantal uitzonderingsposities. Zo maakt het land geen gebruik van de euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl