In de Jemenitische hoofdstad Sanaa is zwaar gevochten tussen strijders van de grootste stam van het land en troepen van president Saleh. Daarbij zijn zeker 38 mensen om het leven gekomen.

Volgens de nieuwszender al-Jazeera hebben stamleden regeringsgebouwen bezet in de hoofdstad Sanaa en is ook het staatspersbureau overgenomen.

Ook is er geschoten bij de woning van de stammenleider en bij een aantal ministeries. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan een burgeroorlog te ontketenen.

Stam

Eerder riep de leider van de grootste stam in Jemen, de Baqueel-stam, Saleh al op om af te treden. Stamleider Abu Lohoum schaarde zich hiermee achter de oppositie tegen de president. Hij waarschuwde Saleh ook om geen geweld tegen betogers meer te gebruiken.

De Baqueel hangen de vrij gematigde zaidi-stroming binnen de sjiitische islam aan. Ook de kleinere Hashid-stam waartoe Saleh behoort, hangt deze stroming aan. Naast Abu Lohoum keerden ook andere prominente Jemenieten Saleh al de rug toe, waaronder sjeik al-Ahmar, de leider van zijn eigen Hashid-stam.

Protesten

Tot voor kort hielden de strijders van de stammen zich afzijdig van de protesten tegen Saleh die al maanden aan de gang zijn. Bij de betogingen zijn al meer dan 170 mensen omgekomen.

Sinds zondag staan de stamleden aan de kant van de demonstranten. Saleh weigerde toen voor de derde keer een akkoord te tekenen waarin onder meer zijn aftreden is geregeld. In het akkoord stond dat de president, die al sinds 1978 aan de macht is, binnen dertig dagen de macht zou opgeven in ruil voor vrijstelling van strafvervolging.

STER reclame