De Dijk bij een optreden in de Ziggo Dome vorig jaar
NOS Nieuws

Fans over afscheid De Dijk: 'Verdrietig, maar blij met de mooie herinneringen'

Sommige fans waren nog niet eens geboren toen De Dijk in 1981 werd opgericht; al 41 jaar weten zanger Huub van der Lubbe en zijn bandleden muziekfans in Nederland en daarbuiten te vermaken en te ontroeren. En nu komt daar een einde aan: de tour dit jaar gaat de laatste zijn, kondigde de 69-jarige Van der Lubbe vanochtend aan in de Volkskrant. "Het biedt niet meer de verrassing waarvoor ik ooit in de muziek ging. En ik voel er niet zoveel voor om in herhaling te vallen."

De Dijk werd geroemd door kenners: zo won de band onder meer de Gouden Harp (1993) en de Edison Oeuvreprijs (2005). Met hits als Dansen op de vulkaan, Als ze er niet is en Mag het licht uit bouwde de band een loyale fanbase op. Liesbeth Bergstra (59) is fan van het eerste uur. "Toen ik 18 was, vroeg een vriendin aan mij of ik meeging naar De Dijk", vertelt ze.

"Ik begreep het eerst niet en vroeg haar welke dijk zij bedoelde. Dat bleek dus een band te zijn. Later die avond stond iedereen te lallen aan de bar en stond ik te dansen op tafel." Bergstra is sindsdien elk jaar naar twee of drie concerten gegaan. "Toen ik vanochtend het nieuws hoorde, was dat een klap in mijn gezicht."

Ook Quirine Rooijers (58) is fan sinds het begin en vertelt dat ze de groep sowieso elk jaar één keer heeft gezien. Ze beschrijft De Dijk als een rode draad in haar leven. Het nummer Hou me vast is extra bijzonder voor haar. "Dat nummer is gedraaid bij de uitvaart van mijn zoon, die in 2017 op 24-jarige leeftijd is overleden. Hij luisterde ook vaak naar De Dijk. De tekst heeft een grote betekenis voor me, want hem vasthouden kan ik nooit meer."

Van der Lubbe maakt poëzie van een tekst.

Quirine Rooijers, fan van De Dijk

Rooijers bewondert hoe zanger Van der Lubbe de teksten overbrengt. "Hij maakt poëzie van een tekst. Soms legt hij uit wat hij bedoelt, maar het mooie van taal is ook dat je er je eigen betekenis aan kan geven."

Ook de 33-jarige Chantal Bastiani vindt dat de kracht van De Dijk schuilt in de liedteksten. Ze is een groot liefhebber, ondanks haar leeftijd. "Ik was nog niet eens geboren toen de band begon, maar ik ben wel heel erg fan van de band." Bastiani werkt in een kroeg en speelt daar regelmatig hun muziek. Volgens haar kan "iedereen zijn gevoel kwijt in de teksten".

Clyde Pique (40) beaamt dit. Hij beschrijft de teksten als mannenpoëzie. Het nummer Deze stad is zijn favoriet: "Dat is een mooi verhaal waarmee ik me kan identificeren."

Met De Dijk Nederlands leren

Ook de van oorsprong Venezolaanse Liliana Bonder (55) uit Hoorn heeft een bijzondere band met De Dijk. Door de band leerde ze de Nederlandse taal kennen. "Ik hoorde hen voor het eerst op een cassettebandje in de huurauto van mijn Nederlandse vriend Louis, die bij mij op vakantie was", zegt ze. "Ik hoorde die mooie stem van Huub van der Lubbe en vroeg me af wat hij zong. Mijn vriend antwoordde Laat me niet alleen. Dat was mijn eerste Nederlandse zin."

Een paar jaar later verhuisde Bonder naar Nederland en nam ze taallessen. "Daar moest ik eigenlijk met kinderliedjes de taal leren", vertelt ze. "Maar ik zei dat ik dat liever met de muziek van De Dijk wilde doen."

Toen ze hoorde dat de band ging stoppen was Bonder verdrietig. Toch bracht het haar ook blijdschap: "Ik denk al de hele dag terug aan de mooie momenten die ik heb beleefd met hun muziek: mijn reis, mijn bruiloft, en mijn zwangerschap."

Live op z'n best

Volgens de fans was de band op zijn best tijdens liveoptredens. Liesbeth Bergstra beschrijft de concerten als een groot feest. "Het publiek voelt als een grote familie", zegt ze. "Ik kan het gevoel niet uitleggen."

Later dit jaar gaat De Dijk nog op een laatste tournee. De kaartverkoop hiervoor begint op 3 juni. Liliana Bonder vertelt dat haar hele familie klaar zal staan om tickets te bemachtigen. "De kinderen zijn inmiddels ook groot fan. Aankomende vrijdag staan we paraat."

De Dijk speelt Dansen op de vulkaan (2008) live:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl