EPA
NOS Nieuws

Opvallende uitspraak voor Japan: 150.000 euro voor slachtoffer seksueel misbruik

  • Anoma van der Veere

    Correspondent Japan

  • Anoma van der Veere

    Correspondent Japan

De gemeente Nagasaki in Japan moet van de rechter een schadevergoeding van bijna 150.000 euro betalen aan een vrouwelijke journalist die seksueel misbruikt is door een hooggeplaatste ambtenaar. Dat is opvallend, want het is zeldzaam dat slachtoffers van seksueel geweld in Japan juridisch hun gelijk krijgen.

Het incident in Nagasaki speelde zich vijftien jaar geleden af. Op een zomeravond in 2007 kwamen de journaliste en de topambtenaar samen voor een interview. De avond mondde uit in seksueel misbruik. De vrouw diende een klacht in bij de gemeente, een maand later pleegde de man zelfmoord.

Het slachtoffer kreeg geen gehoor bij de gemeente, dus stapte ze in 2008 naar de Japanse Orde van Advocaten, die een onderzoek startte dat vijf jaar zou duren. In 2014 publiceerde de organisatie een reeks aanbevelingen waarin zij de gemeente adviseerde structurele hervormingen door te voeren. Het onderzoek en de resultaten werden genegeerd.

Dus besloot het slachtoffer in 2019 - na een soortgelijk incident tussen een lokale ambtenaar en een andere vrouw - een rechtszaak aan te spannen tegen de stad. Een leidinggevende binnen de gemeente reageerde door haar publiekelijk verantwoordelijk te houden voor de zelfmoord van de dader.

Het is uitzonderlijk dat de rechter de vrouw gelijk heeft gegeven in deze zaak, en de hoge schadevergoeding is al helemaal bijzonder. Jarenlang werden soortgelijke zaken geseponeerd wegens "gebrek aan bewijs".

Ook in de zaak van de bekende journaliste Shiori Ito, die werd verkracht door de prominente tv-journalist Noriyuki Yamaguchi, een naaste kennis van voormalig premier Shinzo Abe, kreeg Ito slechts 25.000 euro schadevergoeding. Haar oorspronkelijke eis was bijna 1 miljoen euro. Ito moest overigens ruwweg 5000 euro terugbetalen aan Yamaguchi, omdat ook hij reputatieschade zou hebben geleden.

Het is overduidelijk dat er sprake was van desinformatie.

Rechter in Nagasaki

In de zaak in Nagasaki oordeelde de rechter toch dat er sprake was van seksueel misbruik. Ook concludeerde hij dat gemeentelijke ambtenaren een lastercampagne waren gestart die persoonlijk gericht was op de vrouwelijke journalist. "Het is overduidelijk dat er sprake was van desinformatie. De stad is verantwoordelijk voor het waarschuwen van mensen en moet ervoor zorgen dat er niet nog een slachtoffer wordt gemaakt."

Volgens de rechter heeft de stad geen oprechte poging gedaan om het probleem aan te pakken, vandaar de hoge schadevergoeding. De advocaten van het slachtoffer zijn blij met de uitspraak. "Het feit dat haar aanklacht is geaccepteerd is van grote betekenis voor de hele samenleving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl