Europese Raad-voorzitter Charles Michel tijdens de top in Brussel
NOS NieuwsAangepast

EU-leiders akkoord over boycot grootste deel Russische olie

De EU-lidstaten hebben een politiek akkoord bereikt over een invoerverbod van Russische aardolie die over zee wordt aangevoerd. De boycot op tankerolie gaat aan het einde van dit jaar in.

De boycot betreft zo'n drie kwart van de olie die Rusland naar de EU exporteert, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Feitelijk zou de Russische olie-export naar de EU met ongeveer 90 procent verminderen, omdat Duitsland en Polen hebben toegezegd eind dit jaar af te zien van Russische olie die zij per pijpleiding krijgen.

"Maximale druk op Rusland om de oorlog te beëindigen", liet Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, na afloop van de EU-top weten. Premier Rutte is blij dat het akkoord er is, zegt hij. "Aan het begin van de avond was ik nog helemaal niet hoopvol."

Hongarije, Tsjechië en Slowakije blijven nog wel Russische olie via pijpleidingen krijgen. Die olie moet dan wel in eigen land gebruikt worden. De landen zijn zeer afhankelijk van Russische olie en hebben verouderde raffinaderijen die nog moeten worden omgebouwd, zegt Rutte. "Ze mogen de olie niet gebruiken om geld mee te verdienen."

De afgelopen weken werd er achter de schermen flink onderhandeld over een mogelijke boycot. Vooral Hongarije lag dwars; het land wilde garanties dat een boycot van Russische olie de economie niet beschadigt.

De overeenstemming over de olieboycot maakt de weg vrij voor sancties die de Europese Commissie eerder had voorgesteld. Zo wordt Ruslands grootste bank, Sberbank, afgesloten van het internationale betalingssysteem Swift. Verder gaat de EU drie Russische staatszenders weren en krijgen individuen die "verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden in Oekraïne" sancties opgelegd, aldus EU-voorzitter Michel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl