Ronnie Hawkins bij de première van een film over Robbie Robertson in 2019
NOS Nieuws

Zanger Ronnie Hawkins, mentor van The Band, overleden

De Amerikaanse rockabilly-zanger Ronnie Hawkins, vooral bekend van het samenbrengen van The Band, is overleden. Hij was 87 en al enige tijd ziek.

Hawkins kwam uit de zuidelijke staat Arkansas en probeerde het eind jaren 50 te maken als artiest. Hij had enkele kleine hitjes, maar zag in dat hij het aflegde tegen grote namen als Elvis Presley, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis en Conway Twitty. Die laatste adviseerde hem het eens in Canada te proberen.

In Toronto en omgeving sloegen zijn energieke optredens en rock-'n-roll-repertoire wel aan. Hij bracht met zijn drummer, de ook uit Arkansas afkomstige Levon Helm, een begeleidingsband samen. Die bestond - na de nodige personeelswisselingen - begin jaren 60 uit Robbie Robertson op gitaar, Richard Manuel op piano en Rick Danko op bas.

Nadat ze enkele jaren steeds hetzelfde - meestal gecoverde - materiaal hadden gespeeld, vonden de bandleden het welletjes en vormden ze, met de later toegevoegde Garth Hudson, The Band. De band werd legendarisch als begeleidingsband van Bob Dylan en later als eigen act.

Hawkins op het afscheidsconcert van The Band, The Last Waltz:

Hoewel ze veel meer succes hadden dan hun oorspronkelijke voorman, bleven de leden van The Band Hawkins zien als hun mentor, als de man van wie ze hadden leren spelen.

In de jaren erna bleef Hawkins muziek maken en begeleidde hij meer jonge Canadese artiesten, zoals gitarist Pat Travers. Ook speelde hij enkele filmrollen, onder meer in Dylans Renaldo and Clara en in Heaven's Gate van Michael Cimino.

Hawkins groeide met de jaren uit tot de peetvader van de Canadese rock-scene en werd daarvoor in 2013 onderscheiden met de Orde van Canada.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl