Marechaussee onderschepte weer evenveel valse papieren als voor corona
De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar bij de Nederlandse grenzen 1465 valse reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten onderschept, blijkt uit de jaarcijfers. Dat is 10 procent meer dan in 2020, maar vrijwel gelijk aan de jaren voor de coronapandemie.
"We hadden verwacht dat het cijfer zou dalen vanwege het beperkte reisverkeer door corona", zegt woordvoerder Robert van Kapel in het NOS Journaal op NPO Radio 1. "Maar we zagen toch een flinke toename. Dat komt bijvoorbeeld doordat allerlei migratiestromen weer op gang kwamen en mensensmokkelaars mensen met valse documenten op pad stuurden."
Er werd vooral gesjoemeld met paspoorten en identiteitskaarten. Meestal gebeurt dit met een compleet vals document, maar paspoorten worden ook vaak vervalst door een valse personaliabladzijde aan te brengen in een authentiek paspoort.
Daarnaast worden er zo nu en dan wel eens 'fantasiedocumenten' gevonden, zegt Van Kapel. "Dat zijn paspoorten van landen die niet bestaan. En het gebeurt ook dat mensen vinden dat ze een wereldburger zijn. Zij proberen met een 'World Passport' de grens te passeren."
Vooral op vliegvelden
Op vliegvelden werden de meeste vervalste documenten onderschept. Het waren er 1058, waarvan verreweg de meeste werden ontdekt op Schiphol. Eindhoven Airport staat met 99 onderscheppingen op de tweede plaats. Op de route Italië-Nederland werden de meeste nepdocumenten gevonden.
Bij controles langs de landsgrenzen werden 287 valse papieren ontdekt. Dat zijn er meer dan in 2020, hoewel daar minder werd gecontroleerd en het aantal reisbewegingen nagenoeg gelijk bleef. Nagemaakte documenten worden bij de landsgrens steeds vaker in digitale vorm aangetroffen, bijvoorbeeld op een mobiele telefoon.
Asielzoekers
Het aantal frauduleuze documenten dat in aanmeldcentra voor asielzoekers werd gevonden steeg aanzienlijk, maar ligt niet hoger dan in pre-coronajaar 2019. Daarbij moet worden aangetekend dat de asielinstroom vorig jaar op het hoogste niveau lag sinds 2015. Door Syriërs werd het vaakst fraude gepleegd, constateert de marechaussee.
De overheidsdienst traint onder meer gemeenten in het herkennen van valse papieren. "Maar het blijft zo dat smokkelaars en fraudeurs proberen om met steeds betere documenten op pad te gaan. Dat gebeurt sinds jaar en dag en dat blijft een wedloop," zegt marechaussee-woordvoerder Van Kapel.